Obama elsírta magát A komornyikon

2013.08.28. 08:50 Módosítva: 2013.08.28. 09:01

Elsírta magát a The Butler (A komornyik) című filmen Barack Obama amerikai elnök, akit elmondása szerint mélyen megrázott a Fehér Házban játszódó történet.

Az Oscar-díjas Forest Whitaker főszereplésével készült alkotás Eugene Allen életének laza feldolgozása. Az afroamerikai komornyik 34 évig – Harry Trumantól Ronald Reaganig – szolgált a Fehér Házban, és élte át a hatalom központjának számító épületben az amerikai polgárjogi harc heves éveit. A Lee Daniels rendezte filmben a tévésztár Oprah Winfrey alakítja a komornyik iszákos feleségét, a szintén Oscar-díjas Cuba Gooding Jr. pedig Allen barátját és fehér házbéli kollégáját.

"Tudják, láttam A komornyikot és megkönnyeztem" - mondta egy rádiós interjú két riporterének Barack Obama kedden, egy nappal a polgárjogi harc kiemelkedő eseményének számító washingtoni menet 50. évfordulója alkalmából tartandó szónoklata előtt.

The Butler Official Trailer #1 (2013)

Nemcsak a Fehér Házban szolgáló komornyikokra, hanem azoknak a tehetséges embereknek az egész generációjára gondolva szöktek könnyek a szemébe, akik a szegregációs törvények miatt nem vihették sokra. A filmben Forest Whitaker karaktere megpróbálja rábírni főnökeit, hogy adjanak a feketéknek a fehérekkel egyenlő fizetést. Eugene Allen végül Ronald Reagan elnöksége idején érte el célját.

Az Egyesült Államok első fekete bőrű elnökének a Cuba Gooding Jr. karaktere által mondott viccek voltak a kedvenc részei az alkotásban, de az elnök a teljes színészi játékkal elégedett volt. Forest Whitakert csodálatosnak találta, Oprah Winfreyről szólva pedig azt mondta: meg kell hagyni, igencsak tud játszani.

Lee Davis 2009-es filmje, a Precious – A boldogság ára szintén a feketék nehéz sorsáról szólt, főhőse egy túlsúlyos harlemi gimnazistalány, akit anyja terrorizál, ráadásul terhes, immár második gyerekével.