Eltemették a független filmeket Kínában

2013.09.02. 11:41

A pekingi Cajing magazin egész oldalas álgyászjelentésben búcsúztatta el a független filmeket, miután a hatóságok zsinórban másodjára is betiltották a Pekingi Független Filmek Fesztiválját. „Nyugodjon békében a független film. Nem természetes okok miatt halt meg” – áll a gyászjelentésben. A magazin egy cikket is lehozott, amiben részletesen leírják, hogyan tiltotta be a fesztivált a rendőrség.

Tavaly a hivatalos indoklás szerint áramkimaradás miatt nem tudták megtartani a rendezvényt, ami azért érdekes, mert idén a szervezőket azzal fenyegette meg a kínai kulturális minisztérium, hogy ha nem tesznek eleget a feltételeiknek, akkor kikapcsolják az áramot.

A feltételek, amiket a szervezők nem voltak hajlandók teljesíteni a következők voltak: a filmeket nem lehet vetítőtermekben bemutatni, csak tévén, DVD-lejátszóról, és ami a legviccesebb, egy-egy filmet egyszerre csak két vagy három ember láthatott volna, többen nem. A szervezők jelezték, hogy ez számukra elfogadhatatlan, mire a rendőrök kilátásba helyezték, hogy kikapcsolják az áramot, a fesztivál igazgatóját pedig azonnal lesittelik.

A nemzetközi fesztiválon svéd és iráni rendezők is részt vettek volna. A betiltást követően a résztvevők egy rögtönzött gyászmeneten temették el a fesztivált – a koporsóban a rendezvény plakátjával.