Tom Hanks nyitja és zárja a londoni filmfesztivált

2013.09.05. 14:34

A csapból is Tom Hanks folyik majd az október 9-től 20-ig tartó londoni filmfesztiválon. A nyitó- és a zárófilmnek is ő a főszereplője. Két teljesen különböző filmről van szó, a nyitófilm Paul Greengrass rendezése, a Phillips kapitány, ami egy szomáliai kalózok fogságába esett hajósról szól. Megtörtént esetet dolgoz fel, a 2009-es volt kétszáz év óta az első alkalom, hogy kalózok elraboltak egy hajót, amin amerikaiak voltak.

A Maersk Alabama nevű teherhajó dán tulajdonban volt, de amerikai legénységgel közlekedett. A kereskedelmi jármű tengerészei felvették a harcot a kalózokkal, akiket sikerült is menekülésre kényszeríteniük, de túszként magukkal vitték a hajó kapitányát. A tengeri rablók és Philips kapitány egy mentőcsónakban sodródtak az Indiai-óceánon.

Captain Phillips

A történet tehát izgalmas és Paul Greengrass amúgy sem nagyon szokott hibázni, ő készítette a Bourne-csapdát, a Bourne-ultimátumot és A United 93-ast is. A Phillips kapitány október 10-én kerül a magyar mozikba. A zárófilm jóval könnyedebb darab, a Saving Mr. Banks a Mary Poppins című zenés film forgatásáról szól, ebben Emma Thompson Tom Hanks partnere.

A londoni filmfesztivál évről évre erősebb, idén 234 filmet vetítenek le, 22 világ- és 29 európai premiert tartanak. Tavaly 13 százalékkal többen, már 151 ezren voltak kíváncsiak a fesztivál filmjeire.