Kínának már a 4D sem elég, itt a 7D-s mozi

2013.09.06. 11:24
Őrület, káprázat, döbbenet: Sanghajban őssze 7D-s mozi nyílik, mert a kínaiaknak már nem elég, ha a széküket rángatják és jéghideg vizet spriccolnak az arcukba egy film alatt, ők ennél is többre vágynak.

A már nálunk is kipróbálható 4D-s mozival szemben az új vetítőterem tömeges, interaktív videojátékra emlékeztet. A különleges mozi szeptember elején a kelet-kínai metropoliszban megrendezett nemzetközi tudományos és művészeti kiállítás keretein belül mutatkozott be.

A Qing Yu Intelligent Systems Engineering vállalat a már korábban létező 2-3-4 D-s mozi koncepcióját fejlesztette tovább: a hetedik fokozat a háromdimenziós vizuális élményen túl 4D-s elemeket, vagyis mozgó, rázó, vibráló székeket, extra látvány- és speciális elemeket, így például villámot, illatokat, füstgépet, szelet, vízcseppeket is használ. Igazi különlegessége, hogy a valós életet imitáló elemek mellett a nézők kapcsolatba léphetnek a filmmel, és egy többszereplős videojátékhoz hasonlóan befolyásolhatják annak kimenetelét.

Ez a városban kísérleti jelleggel bemutatott három filmben egy-egy játékpisztoly használatával vált lehetővé. A 7D-s mozi nagy sikert aratott, a filmek iránt élénk érdeklődés mutatkozott, amelyet az órák alatt elkelt jegyek és az órás várakozást jelentő hosszú sorok is jól példáztak. A kísérleti üzem sikerét látva a vállalat ötmillió jüanos (185 millió forint) beruházással egy állandó 7D-s mozi létrehozását tervezi a városban.

A 10-15 perces filmekért az átlagos jegyeknél némiképp többet, mintegy 50 jüant (1900 forint) kérnek majd el. Kínai sajtóértesülések szerint jövő tavasszal Pekingben, nyáron a közép-kínai Honan tartományban nyílhatnak további létesítmények, és nagy érdeklődés esetén a 7D-s mozik felbukkanása az ország többi részén is biztosan várható.