Elhunyt a Fidel rendezője

2013.09.11. 15:39

Rákbetegség következtében 77 éves korában elhunyt Saul Landau amerikai dokumentumfilmes, aki pályafutása során Fidel Castro kubai vezetőről és az atomkísérletek hatásairól is forgatott. Landau hétfőn otthonában halt meg - közölte az amerikai Politikai Tanulmányok Intézete, amelynek tagja volt.

A Jack Willisszel 1980-ban közösen készített Paul Jacobs and the Nuclear Gang című munkájáért, amely az ötvenes évekbeli Nevadában folytatott amerikai atomkísérletek egészségre gyakorolt hatását és a kormány felelősségét vizsgálta, elnyerte a George Polk-díjat és Emmy-díjat is kapott.

Több mint negyven filmet forgatott, gyakran foglalkozott a latin-amerikai térséggel, különösen Kubával és Argentínával. Hat filmje szólt Kubáról, ezek közül a leghíresebb az 1968-as Fidel című dokumentumfilm, amelyet akkor készített, amikor egyhetes országjáró körútra kísérte el Fidel Castrót.

Két munkát szentelt Salvador Allende, a szocialista chilei elnök bemutatásának. A filmek két évvel az államfőt a hatalomból eltávolító 1973-as Pinochet-puccs előtt jelentek meg. A Mi a teendő? - Chile válaszúton című dokumentumfilmet Magyarországon is vetítették a hetvenes években. Közismert kritikusa volt a fogyasztói kultúrának és a globalizációnak. Halála előtt a Kubában tapasztalható homofóbiáról szóló filmen dolgozott.

Landau több amerikai egyetemen tanított, 14 könyvet írt, rendszeresen publikált napilapokban és a Huffington Post hírportálon.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport