Megerőszakolt nőkről forgat a Biszku-film rendezője

2013.09.17. 14:24

Skrabski Fruzsina, a Biszku Béláról szóló Bűn és büntetlenség című dokumentumfilm egyik rendezője a szovjet katonák által megerőszakolt magyar nőkről készített dokumentumfilmet. Az Elhallgatott gyalázat című filmet ősszel mutatja be a Magyar Televízió. "A korabeli nemibeteg-gondozók adatai szerint ötven- és kétszázezer között van az 1945-ben Magyarországon megerőszakolt nők száma" - áll a film ismertetőjében. Eszerint az alkotók pszichológiai dokumentumfilmet akartak készíteni, ami "utólag rekonstruálja, hogy miként viselte meg az áldozatokat és az egész társadalmat ez a megaláztatás".

Elhallgatott gyalázat - Official Trailer - Előzetes

"Jobban és régebb óta érdekelt ez a téma, mint Biszku Béla" – mondta az mno.hu-nak a rendező, aki szerint mindenki tudta, hogy milyen szörnyűségek történtek, mégsem beszélt róla évtizedekig senki. Elmondta azt is, hogy nagyon nehéz volt interjúalanyokat találni a filmhez, hiszen akit ilyen ilyen trauma ér, rendkívül nehezen nyílik meg. Felkerestek Moszkvában Magyarország területén harcolt veteránokat is, de mindannyian azt állították, hogy ők nem követtek el erőszakot.

Az 52 perces dokumentumfilm 6,4 millió forintosból készült. Az alkotók korábbi munkái közül a Bűn és büntetlenség és a Kádár és kora látható az Indafilmen.