Pedro Almodóvar életműdíjat kap

MTI/Index
2013.09.17. 08:33

Az európai film hírnevét öregbítő munkásságáért életműdíjjal ismeri el Pedro Almodóvart az Európai Filmakadémia, amely december 7-én Berlinben tartja éves díjátadó gáláját. Az akadémia hétfőn jelentette be erről szóló döntését. "Nagyon örülök a kitüntetésnek. Alapítása óta a szervezet rendkívül nagylelkű volt velem" - mondta a rendező.

Az Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén című filmjéért Pedro Almodóvar 1989-ben megkapta a legjobb fiatal rendezőnek járó díjat, legutóbb pedig a Volver című alkotásáért ismerték el 2006-ban, amikor is öt Európai Filmdíjjal gazdagodott. Az életműdíj egyben azt jelenti, hogy a spanyol rendező lesz a berlini gála díszvendége.

Bár Penelopé Cruz szerint Almodóvar a világ legérdekesebb embere, legutóbbi filmjével, a Szeretők, utazókkal nagyon mellényúlt. Ez persze nem kisebbíti a rendező érdemeit, az  életműdíj tényleg jár neki.

Az Európai Filmakadémiát 1988-ban Wim Wenders és Ingmar Bergman hívta életre további negyven európai filmművésszel. A szervezet díjait idén 26. alkalommal osztják ki, a jelölteket november elején ismertetik Sevillában.

Tavaly Helen Mirren brit, előtte Mads Mikkelsen dán színész vehette át a hivatalos nevén European Achievement in World Cinema elnevezésű életműdíjat. A korábbi díjazottak között van Isabelle Huppert és Liv Ullmann is.

Október 31-ig a közönségdíjra is lehet szavazni a Filmakadémia honlapján.