Vigyázz, támadni akar!

2013.09.17. 11:15

Hosszú évek után újra készülhetnek magyar egész estés animációs filmek, ugyanis az idén a Magyar Nemzeti Filmalap három forgatókönyvet is támogatott - írja a Népszabadság.

Az egyik a Kecskeméti Animációs Stúdió meseföldolgozása, amelyet Bálint Ágnes Az elvarázsolt egérkisasszony című művéből készítenek. A népszerű mesefilmet Takács Vera forgatókönyve alapján Nagy Lajos rendezi. A Filmalap támogatta a Salamon király legendáját feldolgozó, Böszörményi Gyula-forgatókönyvet, a mese nemzetközi koprodukcióban készülhet el. Temple Réka producer szerint mintegy 2-3 millió euróból megvalósítható mű rendezője a Brüsszelben született francia-izraeli Albert Hanan Kaminski lesz, aki olyan népszerű animációs filmeket jegyez, mint a Pettson és Findusz.

Egészestés rajzfilmet készíthet a Magyarországon élő szlovén Milorad Krstic is, akinek My Baby Left Me című animációja Ezüst Medvét nyert Berlinben. Krstic Ruben Brandt, a műgyűjtő címmel adott be forgatókönyvet, amit támogatott a filmalap (a művet két éve a Forte Társulat már színpadra állította). Barbalics Péter producer szerint a 600-800 milliós gyártási költség nemzetközi részéhez most kezdik a tárgyalásokat. A Ruben Brandt-sztori egy krimi egy különös betegségben szenvedő "műgyűjtőről", aki azért lopkodja össze a világ legértékesebb műtárgyait, mert az a kényszerképzete, hogy a legkiválóbb műalkotások – mint például Botticelli Vénusza vagy Manet Olympiája – megtámadják.