Sok hollywoodi sztárt vár a hazai filmipar

2013.09.19. 15:25

2019. december 31-ig biztosíthat a magyar filmipar 20 százalékos adókedvezményt a nálunk forgó külföldi produkcióknak, derült ki az Európai Bizottság szeptember 12-én elfogadott határozatából. Íme a Magyar Nemzeti Filmalap hivatalos közelménye:

A határozat a jelenlegivel megegyező feltételekkel hagyta jóvá a támogatási mechanizmust, azaz a közvetett támogatás mértéke továbbra is a magyarországi filmgyártási költségek 20%- a, és a támogatás mind társasági adófizető cégeken, mind a Filmalap letéti számláján keresztül igénybe vehető.

A Bizottság elfogadta a Magyar Nemzeti Filmalapnak azt a kérelmét, amely szerint a közvetlen és a közvetett filmtámogatások éves keretösszege az eddigi közel kétszeresére, 18,5 milliárd Ft-ra nő. E mögött a Filmalapnak az az előrejelzése áll, amely szerint a következő években tovább emelkedik a Magyarországra érkező külföldi produkciók száma és az általuk itt filmgyártásra költött pénz, valamint évente egyre több új magyar film készül majd. Az elmúlt néhány évben folyamatosan nőtt a magyarországi forgatási lehetőségek iránti külföldi érdeklődés, amely az adókedvezmény rendszer mellett a kiváló hazai filmes szakembergárdának, az egységesített közterületfoglalási szabályoknak, valamint a gazdag helyszín- és stúdió-választéknak köszönhető.

A Filmalap ezen kívül továbbra is dolgozik azon - együttműködve a többi európai filmtámogatási szervezettel - hogy az Európai Bizottság által még az ősz folyamán elfogadni tervezett új uniós szabályozás ne tartalmazzon az európai és így a magyar támogatási rendszerre nézve hátrányos rendelkezéseket, és továbbra is tegye lehetővé a támogatások elköltésének területhez kötését. Ez ugyanis a leglényegesebb eleme valamennyi európai filmes adókedvezmény rendszernek.