Pinokkió lenyomhatja a rajzfilmszexet

2013.09.30. 12:13

Az Európai Filmakadémia idén három animációs film közül választja ki a legjobb európai animációs nagyjátékfilmet. A jelöltek között van a Libanoni keringőért agyondíjazott Ari Folman izraeli rendező The Congress című, szürreális sci-fije is, amiben a saját magát alakító Robin Wright bekerül egy fura hollywoodi producer (Harvey Keitel) pszichedelikus rajzfilmvilágába.

Congress trailer

A második jelölt Alain Ughetto Jasmine-ja, ami gyurmafigurákkal és archív híradófelvételekkel mesél el egy szerelmi történetet az 1978-as iráni iszlamista forradalom idején.

Jasmine (2013)

A harmadik jelölt kivételesen nem vegyes technikával készült és abszolút mentes a szürreális elemektől. Enzo D'Alò író-rendező egy olasz-francia-belga-luxemburgi koprodukcióban készült, régivágású, kétdimenziós rajzfilmben, harsány színekkel meséli el Gepetto mester és az életre kelt, hazudós fabábu, Pinokkió történetét.

Pinocchio Trailer (2013)

Az EFA díjátadót az HBO is közvetíti

A jelöltekről döntő bizottság tagjai között volt az EFA igazgatótanácsának két tagja, Bruno Chatelin francia producer és Marek Rozenbaum izraeli producer, valamint a szintén producerként tevékenykedő spanyol Manuel Cristóbal, és két újságíró, a belga Daniel Couvreur és a francia Lisa Nesselson (utóbbi három bizottsági tag képviselte a CARTOON szervezetet, az Animációs Film Európai Szövetségét). A jelölést kapott filmeket az Akadémia hamarosan eljuttatja a 2900 fős tagságnak, hogy azok megválasszák a győztest. A Legjobb Európai Animációs Nagyjátékfilm 2013 díjának átadására Berlinben kerül sor december 7-én az Európai Filmdíjak ceremóniáján. A gála élőben követhető lesz az HBO-n és az europeanfilmawards.eu oldalon is. A közönség is kiválaszthatja a kedvencét, október 31-ig lehet szavazni a jelölt filmekre itt.