Udo Kier ökoterrorista Nemes Gyula filmjében

2013.10.02. 12:35

Magyar filmben szerepel Udo Kier. A 69 éves német színészt - aki legutóbb Lars Von Trier Nymphomaniac című filmjében vállalt szerepet - Nemes Gyula kérte fel, hogy szerepeljen Zéró című filmjében.

Kier legutóbb harminc éve játszott magyar filmben, akkor Bódy Gábor Nárcisz és Psyché, a Katonák és a Krétakör című filmjeiben kapott szerepet, de szerepelt Jancsó Miklós Magyar rapszódiájában és az Allegro Barbaróban is. A német színész a Népszabadságnak úgy nyilatkozott, hogy Nemes Gyulát legalább olyan fantaszta rendezőnek tartja, mint amilyen Bódy volt. A rendező egy éve kereste meg a Zéró ötletével, és a színészt lenyűgözte, hogy a bizarr logikájú történet középpontjában méhek állnak, de az is tetszett neki, hogy újra gonoszt játszhat, egy ökoterroristát, aki mobiltelefon adótornyokon keresztül igyekszik manipulálni a világot.

Nemes Gyula Zéró című filmje egy személyes hangulatú, négy epizódra épülő alkotás lesz a méhek lehetséges eltűnéséről és a környezetvédő anarchista-terroristákról. A  2017-ben játszódó történet négy részből áll majd, amelyek különböző műfajban készülnek. Az első epizód burleszk lesz, ebben a főhős mézgyárost alakít. A második melodrámának készül, ebben kivonul a hegyekbe, hogy méhészkedjen, és itt szembesül azzal, hogy a méhek kihalnak. A harmadik rész akciófilm lesz, amelyben a főhős terroristaként száll szembe a fogyasztói társadalommal. Az alkotás dokumentumfilmszerűen zárul majd, itt a főszereplő a "méhek paradicsomát" keresi meg Afrikában.

A főszereplő Kovács Krisztián lesz, aki az Egyetleneim főszerepét is játszotta. A női főszerepet egy cseh színésznő, Martina Krátká kapta. A forgatókönyv megírása és a költségvetés összeállítása hat évet vett igénybe, a Magyar Nemzeti Filmalap 180 millió forinttal támogatja a magyar-cseh-német koprodukcióban készülő alkotást, a cseh partner 200 ezer eurót adott, a német Mitteldeutsche Medienförderung 70 ezer euróval szállt be a költségekbe.