Huszonkét film a Lakiteleki Mozgókép Szemlén

2013.10.10. 13:35

Huszonkét filmet javasolt a versenyprogramba a kisközösségi televíziók és filmműhelyek által készített alkotások közül Lakiteleken a XIII. Mozgókép Szemle előzsűrije. A mustrát november 6. és 8. között rendezik. A filmszemle felhívásában kiírt határidőig hazai és határon túli alkotóműhelyekből, stúdiókból, egyénileg rendezőktől és szerkesztőktől, továbbá néhány amatőr filmestől összesen 97 alkotás érkezett – mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a filmszemlét rendező Lakteleki Népfőiskola alapítója.

Az előzsűri Bíró Zoltán irodalomtörténész, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum főigazgatója elnökletével értékelte a beküldött alkotásokat. A kiválasztott 22 versenyfilm vetítése november 7-én csütörtökön fejeződik be a Lakiteleki Népfőiskolán, a másnapi díjkiosztón ismertetik a Sára Sándor Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező által vezetett zsűri döntését, majd a díjnyertes filmeket bemutatják.

A szemlére kifejezetten a kisközösségi televíziók és filmműhelyek nevezhettek, Fedezzük fel a Kárpát-medencét témakörben. Jelentkezhettek kisközösségek, falvak, kisvárosok, iskolák televíziói, filmkészítő közösségek, magánszemélyek határon innen és túlról, minden 2005 után egyénileg vagy csoportosan készített magyar nyelvű alkotással. A szemle összdíjazása 800 ezer forint.