Újra lesz magyar sci-fi

2013.10.10. 11:08

Ismét lesz magyar sci-fi film, a Sherlock Holmes nevében című magyar ifjúsági kalandfilm alkotói ugyanis 2013 augusztusában forgatták le új, Aura című játékfilmjüket, amelynek jelenleg az utómunkálatai zajlanak. Előzetes majd januárban várható, az alkotás bemutatója pedig 2014 februárjában lesz. (2011-ben Hodor aurA nyilvánvaló titkai címmel már volt egy magyar, websorozat, amiben többek között Sárosdi Lilla és Péterfy Bori is szerepelt.)

Az Aura című film alacsony költségvetéssel, állami támogatás nélkül, az alkotók összefogásának eredményeképpen jött létre. A négy tinédzser szereplő a Sherlock-filmből már ismert Szénási Kristóf és Ungvár Ádám, valamint filmszerepben először mutatkozik be Kapócs Panka és Dubai Péter. A történet szerint a négy tinédzser, Tokió, Peti, Ádám és Eszter egy puszta közepén ébrednek fel lerobbant autójukban. Bár számításaik szerint reggel van, mégis sötétség veszi őket körül, mintha nem kelt volna fel a Nap. Rövidesen rájönnek, hogy egy hatalmas, sötét ‘aura” borul rájuk, amely nem engedi át a fényt, és elzárja őket a külvilágtól.

Ahogy megpróbálnak a dolgok végére járni, a rejtélyek csak egyre szaporodnak: kagylókat találnak a kocsi aljára tapadva, titokzatos fények reagálnak a szavaikra, eső esik a semmiből, és mind a négyüknek furcsa látomásaik támadnak. Hamarosan nyilvánvalóvá válik, hogy nincsenek egyedül, és ha rövid időn belül nem jutnak ki szorult helyzetükből, akkor elveszítik egyik társukat.

Az Aura rendezője Bernáth Zsolt, a producer Kis-Szabó Márk és Váczy Károly, a forgatókönyvíró Kis-Szabó Márk volt. A filmet készítő dunaújvárosi független filmes csapat, a Cruel World Team tagjai ezzel az alkotással ünneplik megalakulásuk 20. évfordulóját. Filmográfiájukban olyan filmek szerepelnek, mint a Sohasevolt Glória (2001) vagy az Illúziók (2009).

Utolsó, az állami támogatást szintén nélkülöző Sherlock Holmes nevében című filmjük a magyarországi mozi- DVD- és TV-premierek után 11 országban, 13 filmfesztiválon került bemutatásra, és a 2013 áprilisában megrendezett Stockholmi Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte A Legjobb Ifjúsági Film díját. A 2011-ben készült történet főszereplői kiskamaszok, akik eltűnt, majd pár nap után újra előkerülő gyerekek rejtélyes ügyét próbálják kinyomozni.

A színhely egy vidéki kisváros, ahol két, a nyomozós történetekért rajongó és egymást is Holmesként és Watsonként szólító kisfiú töltik a nyári szünidőt. Csatlakozik hozzájuk egy kislány is, Ádler Ica, hogy együtt különös kalandokba keveredjenek. A városban ugyanis senkinek sem szúrnak szemet a rendszeresen eltűnő gyerekek, akik pár nap után látszólag sértetlenül, de valójában furcsán viselkedve kerülnek elő.  A filmet Japánban, Brazíliában és Németországban is forgalmazzák