Meghalt Ed Lauter amerikai karakterszínész

2013.10.17. 13:16
74 éves korában elhunyt Ed Lauter amerikai karakterszínész. Több mint négy évtizedes karrierje során számos mozifilmben és a tévésorozatban szerepelt..

A rák egy ritka fajtájában, mezoteliómában szenvedett, amelyet az azbeszttel való érintkezés okoz - közölte képviselője, Edward Lozzi az AP amerikai hírügynökséggel. Akár hirtelen haragú rendőrtisztet, akár brutális gyilkost vagy cinkos cellatársat játszott, jelenlétére minden filmjében oda kellett figyelni. Akkor is így volt ez, amikor szerepe szerint inkább volt ügyefogyott, mint ijesztő, bár erőssége egyértelműen a rémületkeltés volt.

A magyar mozikban legutóbb a 2011-ben Oscar-díjat nyert A némafilmesben volt látható, az inast személyesítette meg. Szerepelt többek között a Vészhelyzet, a Grace Klinika, a J.A.G. - Becsületbeli ügyek, a Walker, a texasi kopó és a Star Trek: Az új nemzedék című tévésorozatokban is. A Cinema Shock magazinnak 2010-ben adott interjújában "fordulatszínészként" jellemezte magát, aki felbukkan a film egy adott pontján, és ettől a cselekmény váratlan fordulatot vesz.

Játszott Clint Eastwood 2012-es Az utolsó csavar című filmjében, Tom Cruise-zal a Született július 4-én-ben, Charles Bronsonnal pedig négy filmben szerepelt együtt: a Bosszúvágy III. (1985), Halálos vadászat (1981), A fehér bölény (1977) és a Breakheart-szoros (1975) című művekben. Kedvenc szerepei közül az 1974-es Hajrá, fegyencváros!-t említette, amelyet 2005-ben újraforgattak Csontdaráló címmel. Burt Reynoldsszal együtt mindkettőben szerepelt. Néhány hónappal ezelőtt még dolgozott, több, bemutatás előtt álló filmben is eljátszotta a rábízott szerepet.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport