Rihanna meghal, a többiek megsebesülnek

2013.10.19. 13:32

Divatba jött a világvége, két hasonló című és tematikájú film is készült párhuzamosan: A világvége (The World’s End) és az Itt a vége (This is the end). Edgar Wright (Vaskabátok, Haláli hullák hajnala) és a haverjai A világvége címmel csináltak egy agymenést, amelyet a miskolci Cinefesten már vetítettek, sőt most vasárnap az egész Cornetto-trilógiát elhozzák a Toldi moziba, úgyhogy ezzel majd akkor foglalkozunk. Az Apatow-univerzumban (Superbad, Ananász expressz) született Itt a vége sem több, mint egy sírva röhögős apokalipszis film, amiben nem árulunk el titkot, előbb-utóbb mindenki meghal, mégis igazán jól akkor szórakozunk, ha pontosan ismerjük a film világát és szereplőit.

Milyen a film? 

Az Itt a vége arról szól, hogy van egy még közepesen sem híres színész (Jay Barochel), aki meglátogatja a közepesnél kicsit híresebb barátját (Seth Rogen) Los Angelesben, és elmennek egy nagyon híres színész (James Franco) házavató bulijába. Közben eljön az apokalipszis, ijesztő szörnyek és tátongó lyukak nyelnek el mindenkit, úgyhogy a buli megmaradt népsége bezárkózik, és egy nagy pizsamapartivá alakul a túlélés.  


PRO
  • mindenki a saját cameoját nyomja
  • tehát tele van hollywoodi celebritással
  • elképesztően vicces, sírva röhögős
  • belsős, nagyon nem píszi viccek, szmóker poénok és undorító gusztustalanságok
  • tele van filmes utalásokkal 
  • de közben egy korrekt katasztrófafilm, Los Angeles elpusztul benne
  • nem annyira béna benne a CGI sem
  • Whitney Houston és a Backstreet Boys is fontos szerepet kap benne 

KONTRA
  • túl hosszú, 106 perc alatt elfáradunk a röhögésben
  • benne van a Gangnam Style

1. Judd Apatow mára már megkerülhetetlen vígjátékmogul lett, és ugyan közvetlenül nem vett részt az Itt a vége készítésében, de ő is kezdte valahol, méghozzá egy Különcök és stréberek (Freaks and Geeks) című, mindössze egy évadot megélt sorozattal 1999-ben, amiben Jason Segel, James Franco és Seth Rogen is játszott, akárcsak az Itt a végében. A sorozat olyan meghatározó volt minden résztvevő számára, hogy a filmben James Franco házában van egy óriási Freaks és egy hatalmas Geeks festmény, és a szereplők is Freaks forever! (Különcök örökké!) felkiáltással öklöznek össze. James Franco egyébként az Itt a végét is megfestette egy hatalmas falra Los Angelesben:

This Is The End: James Franco Mural Painting

2. De James Franco házában van egy-egy, James Franco és Seth Rogen feliratot ábrázoló festmény is, mert az Itt a vége egy akkora idézőjel, hogy mindenki saját magát játssza benne, tehát James Franco egy James Franco nevű színészt és így tovább. 

3. Seth Rogen nemcsak saját magát játssza az Itt a végében, hanem ő maga is rendezte a filmet. Tehát azt a jelenetet is, amikor a reptéren megállítja egy újságíró, és azt kérdezi tőle, hogy miért mindig csak saját magát tudja játszani a filmekben. Ez sajnos tényleg így van, a Sarah Polley-féle Volt egy táncban is hiába kísérletezett a drámával , egyszerűen nem jön össze neki. Seth Rogen mindig is Seth Rogen lesz, a filmben az újságíró kér tőle egy jellegzetes nevetést, pedig nemcsak nagyon jól nevet, de iszonyú viccesen is fut, mint itt is látszik kb 00:45-től

Itt a vége - feliratos előzetes (16)

4. Seth Rogen nem egyedül rendezte az Itt a végét, hanem azzal az Evan Goldberggel közösen, akivel az Ananász expresszt, a Superbadet és Zöld darázst is írta. Az Itt a vége szereplőgárdája nagyjából ezeknek a filmeknek a legkisebb közös többszöröse. 

5. Mivel a filmben mindenki saját magát játssza, azaz egy irritáló hollywoodi hírességet, érdemes egyszer gyorsan végig szaladni rajta, hogy ki kicsoda pontosan. (Ebben a videóban Danny McBride megteszi helyettünk)

  • Seth Rogen: róla már volt szó, ő tényleg mindig ugyanazt az egy szerepet játssza, mint ebben a filmben is
  • James Franco: ő vágta le a karját a 127 órában, ő volt a csapnivaló Oscar-hoszt, de közben ír, fest (lásd fent), és rendez is.
  • Jonah Hill: ő volt a kövér srác a Superbadben, akinek rámenstruáltak a lábára. Aztán kicsit lefogyott, hátrafésülte a haját, emiatt Oscarra jelölték, mint arra a filmben is utal: “Jonah Hill vagyok, a Pénzcsinálóból”. 
  • Jay Baruchel a főszereplők közül ő a legkevésbé ismert, pedig az Undeclared című, szintén egy évadot megért Apatow-sorozatban tűnt fel 2001-ben. A filmben a Millió dolláros bébit idézik fel, a Túl jó nő a csajom lehet még támpont, annak még a plakátján is ő szerepelt!

6. A hat saját magát játszó főszereplőn kívül még rengeteg sztár feltűnik James Franco házavató partiján: a Superbad McLovinja, Christopher Mintz-Plasse, aki azóta Kick Ass ellensége lett; a Scott Pilgrimként is ismert Michael Cera; a Harry Potter után egyre bátrabb szerepeket vállaló Emma Watson, az Office Mindy Kalingja; az Így jártam anyátok Jason Segel; a 40 és annyiból Paul Rudd, és csúfos véget ér Rihanna is. Mivel ez az előzetesben is benne van, egyáltalán nem spoiler. Ja igen, Channing Tatum is szerepel a filmben, először csak említés szintjén, hiszen elvileg  James Franco szomszédja, majd egy vicces cameóban tűnik fel újra. 

7. Mindenki utálja Michael Cerát: ez egy régi poén a Superbad idejéből, készült is egy olyan kisfilm, amiben Michael Cera a szokásos sablondumákkal lelkendezik arról, hogy milyen szuper volt forgatás, miközben a bevágott jelenetekből kiderül, hogy valójában mindenki rühelli. Az Itt a vége világában is így van ez, Rihanna jól fel is pofozza.  

Everyone hates Michael Cera

8.  Mint az a végefőcímből kiderül, az egész világvégés hülyeség egy 2007-es rövidfilmen alapszik, amelynek Jay és Seth a világvége ellen (Jay and Seth Versus the Apocalypse) a címe. Itt meg lehet nézni teljes hosszában, de egyáltalán nem olyan nagy szám.  

9. Tulajdonképpen az egész Itt a végéből süt, hogy az egész csak egy jó apropó volt arra, hogy összeverődjön a régi banda, és közben csináljanak egy filmet. És egy filmet a filmben, ugyanis az Ananász expresszhez forgatnak második részt a 127 órában szereplő kamera segítségével, önálló előzetesként is kihozták az eredményt: 

This Is The End - April Fools Pineapple Express 2 Trailer (HD)

10. A filmhez készült egy vicces játék is Hollywood Hellfire néven, itt lehet menekülni az égő Los Angelesből Jay vagy Seth karakterével