Őrjöngve éljenzik Russell Crowe Noé-filmjét

2013.10.24. 13:38

Kiszivárgott egy kamerás kalózfelvétel Darren Aronofsky grandiózus Noé-filmjének moziban levetített traileréről, amit tapssal és ovációval ünnepel a közönség. A 2014-ben mozikba kerülő bibliai történet főszereplője Russell Crowe lesz, a feleségét Jennifer Connelly alakítja, a gyerekeit pedig a Harry Potter-filmekből ismerős Emma Watson és Logan Lerman a konkurens Percy Jackson-szériából. Sir Anthony Hopkins Matuzsálem szerepében tűnik majd fel, Ray Winstone
pedig valami gonosz haramiavezér lesz.

Kiszivárgott a Noé trailere

Nem terljesen értjük a nézők lelkesedését. Korábban ugyanis úgy volt, hogy a Pankrátorért és a Fekete hattyúért díjesővel jutalmazott Arronofsky egy rendhagyó Biblia-értelmezéssel jelentkezik, ahol egy Mad Max 3-at idéző, sivatagi világban a Conan-kinézetű, drabális Noé hatkezű óriásokat aprít, és barbár hordák fosztogatnak egy futurisztikus várost. Sajnos úgy tűnik, hogy a szandálos fantasybe oltott katasztrófafilmet beígérő rendező (gyaníthatóan producer nyomásra) egy sima Biblia-népszerűsítő blockbustert forgatott. Ami semmiben sem fog különbözni az 50-es évek olyan grandiózus ókori filmjeitől, mint a Ben-Hur vagy a Tízparancsolat. Pedig Arronofsky rendhagyó Noé-verziójából korábban egy látványos képregényváltozat is készült:

Noé

Bár a fenti videón félpercenként éljenzésben tör a közönség, az elmúlt hónapok New York-i, arizonai és kaliforniai tesztvetítési nagyon megosztották az ottani nézőket, akik között voltak hívő kersztények keresztények, zsidók valamint vígjátékokon, szuperhősfilmeken meg Alkonyaton felnőtt átlagnézők. Egyes források szerint a mindegyik csoport „felemásan”, mások szerint „aggodalmat keltően” reagált a filmre, a Twitteren viszont olyan véleményt is lehetett olvasni, hogy az új Noé „teljesen megdöbbentő”, és „ugyan egy kicsit hozzáadtak az eredeti történethez, de az üzenete ugyanaz maradt”.

Hogy pontosan mi a baja a nézőknek a filmmel, az máig nem derült ki. A Slashfilm korábbi cikke szerint Darren Aronofskyt sosem érdekelte, hogy szóról szóra megfilmesítse az eredeti, bibliai Noé-történetet, bár lehet, hogy a stúdió azóta elvette tőle a végső vágás jogát. A rendező korábbi nyilatkozata szerint a Noé bárkáját egy ökológiai apokalipszisfilmnek szánta, ahol Noé a Föld első környezetvédője.