Ennio Morricone még mindig a csúcson

2013.10.28. 14:57

Kiosztották a legjobb operatőr, vágó, látványtervező, jelmeztervező, zeneszerző és hangmérnök Európai Filmdíját. A 26. Európai Filmdíjak első hat győzteséről döntő hét fős zsűri Berlinben ült össze, és az EFA válogatáslistája alapján döntött a kategóriák győzteseiről. Azért hirdetik ki előre ezeknek a kategóriának a győzteseit, hogy nagyobb figyelmet kapjanak. Amikor ugyanis egyszerre hirdetnek nyertest a legjobb film és a színészi kategóriákban, sokszor kisebb figyelmet kap például a szintén díjazott operatőr vagy jelmeztervező.

A Legjobb Európai Operatőr díját idén Asaf Sudry nyerte az izraeli Lemale et Ha'halal (Fill the Void) című filmért. A Legjobb Európai Vágó Cristiano Travaglioli lett A nagy szépségért, a legjobb látványtervező Sarah Greenwood az Anna Karenináért, a legjobb jelmeztervező pedig Paco Delgado, a francia-spanyol Blancanieves című filmért.

Anna Karenina magyar feliratos előzetes

A legismertebb győztes egyértelműen az olasz Ennio Morricone, aki ezúttal a Senki többet című film zenéjéért nyert. A zsűri szerint "ismételten bebizonyította, hogy képes stílusa folyamatos megújítására, miközben hű marad a rendező és a film stílusához – univerzális zeneszerző, valóban, egy igazi mester". A legjobb hangmérnökök Matz Müller és Erik Mischijew lettek A hit paradicsomáért.

A legjobb európai film, vígjáték, rendező, forgatókönyvíró, színésznő és színész kategóriák jelöltjeit a Sevilla Európai Filmfesztiválon hozza nyilvánosságra az Akadémia november 9-én. Az Európai Filmakadémia 2900 fős tagsága ezután szavazza meg a győzteseket, akik a 26. Európai Filmdíjak átadó ceremóniáján vehetik át az EFA szobrocskát. A díjátadó december 7-én, szombaton lesz, a műsort élőben lehet követni awww.europeanfilmawards.euoldalon, valamint bemutatásra kerül az HBO műsorán. 

A People's Choice Awardra jelölt nagyjátékfilmek közül a közönség is kiválaszthatja a kedvencét, október 31-ig lehet szavazniitt .