Magyar szexmunkások a Verzión

2013.10.28. 14:36

Többek között indonéz halálosztagról, afgán bevándorlókról, palesztin menekültekről, tanzániai albínókról, orosz kommunásokról, magyar szexmunkásokról és keletnémet melegekről nézhetünk dokumentumfilmeket november 5-től a tizedik Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon. Idén 62 filmet mutatnak be 25 országból.

Hol van itt az igazság?
Hol van itt az igazság?

A Nemzetközi Panoráma szekció a legfrissebb kreatív kortárs dokumentumfilmek legjobbjait hozza el a világ minden tájáról, a Magyar Panoráma pedig a hazai dokumentumfilm-termésből válogat. A One World Visszhangok szekcióban az idén 15 éves prágai dokumentumfilm fesztivál legjobbjai láthatóak. A Chris Marker retrospektív a kísérleti dokumentumfilm úttörőjének, a francia filmművészet egyik legnagyobb alakjának munkásságára tekint vissza. A Füstjelek - őslakosok a 21. században című alprogram filmjei ősi kultúrák túlélési erőfeszítéseit mutatják be.

Idén is része a fesztiválnak a Diákverzió, ahol budapesti és vidéki középiskolások nézhetnek és vitathatnak meg emberi jogi kérdéseket feszegető dokumentumfilmeket.

A fesztivál nyitófilmje az amerikai Unokabátyám, amit öt éven át forgattak a folyamatosan romló egészségi állapotú Edwin Honigról, "ugyanazzal a nyers őszinteséggel mutatva be az életét, amely költészetét is jellemezte tragédiával, szeretettel, veszteséggel, iróniával és írói bátorsággal kísért hosszú pályáján".

A fesztivált Kaspar Astrup Schröder Családkölcsönző című filmje zárja. A főszereplő egy kis japán céget igazgat a mobiljáról és a laptopjáról. Ő és az alkalmazottai hivatásos beugrók, ami egyre keresettebb szolgáltatás Japánban: ál-házastársat, esküvői tanút, rokont, barátot, kollégát, udvarlót vagy barátnőt biztosítanak ügyfeleinek, hogy megkíméljék őket a kínos kérdésektől olyan társasági eseményeken, mint az esküvők, temetések és egyéb családi összejövetelek.

A legjobb filmnek járó díjat idén is a közönség adja; a legtöbb szavazatot kapott film kétezer dollárban részesül. A fesztivál helyszínei a Toldi Mozi, a Művész Mozi, a Cirko-Gejzír Mozi, az Örökmozgó, a Francia Intézet és az OSA Archívum.