A Berlinalén mutatkozik be a Műkincsvadászok

2013.11.08. 16:28

A februári berlini filmfesztiválon tartják George Clooney Műkincsvadászok (The Monuments Men) című filmjének nemzetközi premierjét. Clooney amellett, hogy a rendezi is a filmet, szerepel is benne, olyan színésuzek oldalán, mint Cate Blanchett, Matt Damon, Bill Murray, John Goodman, Jean Dujardin, Bob Balaban és Hugh Bonneville.

A film megtörtént eseményeket dolgoz fel: arról a különleges alakulatról szól, aminek tagjai a második világháború idején a nácik által ellopott műkincseket menekítette ki a frontvonalak mögül. A nácik a legóvatosabb becslések szerint is több mint ötmillió kulturális vagyontárgyat loptak el a háború alatt.

The Monuments Men Official Trailer #2

A közelmúltban Münchenben 1400 műkincs került elő, ami azt mutatja, hogy a náci műkincsrablás témája ma is aktuális. Clooney filmje pedig éppen ezt a kevéssé ismert témát dolgozza fel: dollár milliárdokat érő kulturális értékek, dokumentumok ezrei hiányoznak továbbra is, amelyek a háború alatt tűntek el. Clooneynak a Műkincsvadászok a második olyan rendezése, amit a fesztivál hivatalos programjában mutatnak be: tíz éve az Egy veszedelmes elme vallomásai című filmje kapott meghívást a versenyprogramba.

A 64. Berlinalét 2014. február 6. és 16. között rendezik meg. A megnyitó gálaeseten Wes Anderson The Grand Budapest Hotel című filmjét láthatja a közönség.