Szerencse fel, szerencse le

2013.11.12. 10:22

Lehet-e érdekes filmet készíteni a szénbányászatról? A válasz aligha lehet igen, hiszen nem egy izgalmas téma, így ennek megfelelően nem sikeredett túl akciódúsra a Farkaslyuk című doku sem, pedig egy fontos és még inkább igen összetett, társadalmi-gazdasági kérdésről van szó. Magyarországon ugyanis a bányák bezárásával rengeteg ember, köztük sok roma maradt munka nélkül, akinek többsége azóta sem (tehát immár több mint húsz éve) tud elhelyezkedni. Ráadásul a státuszvesztés az ő esetükben igen nagy volt, hiszen bányászként a nyolcvanas években az átlagfizetés tízszeresét is meg lehetett keresni, manapság azonban, mint az a filmben is elhangzik az egykori vájárok többsége a 28 ezer forintos segélyből, illetve közmunkából él.

A film az Ózd melletti kicsi Farkaslyuk település, és a hozzá kapcsolódó bányák jelenlegi helyzetét próbálja körüljárni. Dokumentum film jellege mellett inkább tűnik kampányfilmnek is, hiszen a nyilatkozók mindegyike egyetért abban: ezeket a bányákat újra meg kellene nyitni, hiszen van bennük még szén bőven, ráadásul igen jó minőségű. A szenet gazdaságosan ki lehetne bányászni, a környékbeliek foglalkoztatottsága megoldódna - halljuk a filmben többször is.

A film mellékszálként az illegális bányászat problémáját is körbejárja: mivel a falubeliek szegények, többségük még a gázt sem tudja fizetni, így életüket kockáztatva nyitnak meg és ásnak ki tíz méteres gödröket, hogy a mélyből a szént felszínre hozzák és fűtsenek vele, illetve eladják. Ez a művelet igen veszélyes, hiszen az ingatag talajfelszín bármikor beomolhat, emellett lopás is, hiszen a földben lévő szén hivatalosan az államé. A hatóságok értelmetlen harcot folytatnak az illegális bányászkodókkal, ráadásul ha nem a szenet viszik, akkor a fát lopják, ennek következtében a környékbeli erdőket mára gyakorlatilag teljesen kivágták.

A filmben sajnos csak megszólalók vannak, szereplők nem, így nincs egy központi figura, akit megismernénk vagy megszeretnénk, vagy rajta keresztül megtudnánk bármit a bányász szakmáról. Amit tudunk, hogy régen itt minden virágzott, ma meg nyomor van, de hogy hogyan és miért lehet ezt a szakmát szeretni, - mert lehet, annyi kiderül, - azt sajnos nem.

A 2010-es film bemutatása óta történt egy-két dolog Farkaslyukban: 2011-ben nagy beharangozással újranyitottak egy már lezárt tárnát, éppen azt a fekete emléktábla mögötti járatot, ami a filmben nagyon sokszor felbukkan, és beindult a felszíni fejtés is. A legújabb hírek szerint az egyik vonalon már folyik a vasútfektetés és a kutatóvágatok előkészítése. A bánya újbóli megnyitása több ezer embernek adhatna munkát, ami ebben a régióban szinte meseszerűnek tűnik. A helyiek folyamatosan reménykednek, hiszen egyes becslések szerit Ózd térségében még akár 100 évre való, ráadásul jó minőségű barnaszén van. Csak föl kéne hozni valahogy.

Tetszett a film? Az IndaFilm dokuszemléjén  itt tud szavazni!