A filmipar minden részlegét támogathatóvá tennék az EU-ban

2013.11.14. 18:53

Gyakorlatilag a filmipar teljes vertikumát támogathatóvá tenné az Európai Bizottságnak a szektor állami segítésének szabályaira vonatkozó módosító javaslata - közölte csütörtökön Joaquín Almunia, a brüsszeli testület versenyjogért felelős alelnöke. A támogatás maximális mértéke nem változik; az állam továbbra is a teljes gyártási költség 50 százalékáig járulhat hozzá a filmek elkészítéséhez. Ez alól kivétel lenne az uniós koprodukció, amelyet 60 százalékos maximális támogatási lehetőséggel ösztönözne az Európai Bizottság. A projektfejlesztés és a forgatókönyvírás esetében semmilyen felső határ nincs.

Az állami támogatásért cserébe - a kulturális sokszínűség megőrzése érdekében - a tagállamok elvárhatják, hogy az összeg meghatározott részét a támogatott filmkészítők az adott országban költsék el, illetve, hogy a gyártás, a filmkészítés legalább egy része abban az országban történjen, amelyik támogatja az alkotást. "A javaslat célja, hogy előmozdítsa életképes audiovizuális alkotások elkészültét, ugyanakkor megőrizze a kulturális sokszínűséget mindenhol az Európai Unióban" - közölte Almunia.

Bár Almunia minden filmes szektorra kiterjesztené a támogatást, azt is egyértelművé tette, hogy szerinte a videójáték az nem feltétlenül kulturális termék, így arra a támogatás nem vonatkozna. A spanyol politikus kijelentette: egyes játékok kulturális terméknek tekinthetők, míg mások, mint például a háborús játékok, a legkevésbé sem. Mint mondta, az állami támogatások esetében a tagállamok hatásköre annak eldöntése, hogy mit tekintenek kulturális audiovizuális terméknek és mit nem. Amit pedig azzá nyilvánítanak, azt lehetőségük van a megfelelő szabályok betartásával támogatni.

Magyarországon egyébként jogosultak a videójátákok animációs részei, sőt az azok népszerűsítését célző előzetesek is a támogatásra, a költség húsz százalékáig. A filmtörvény értelmében " Közvetett állami támogatásként a gyártási költségek 20 százalékát kaphatják meg a filmes cégek, pontosabban a gyártási kölségek 20 százalékával csökkenthetik az adóalapjukat és az adójukat" - írta korábban az Átlásztó.hu.

A bizottság közleménye arra is javaslatot tesz, hogy az európai filmörökség megőrzése érdekében a könyvekhez hasonlóan a filmes alkotásoknak is legyen afféle köteles példánya, vagyis egy kópiát archiváljanak, őrizzenek meg az utókor számára. A bizottság azt is közölte, hogy az unió tagállamai évente körülbelül 3 milliárd euró támogatást nyújtanak a filmiparnak. A legtöbb pénzt Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország és Spanyolország fordítja erre a célra.

A mostani módosító javaslatokat hosszú egyeztetés előzte meg, az új szabályok pedig a 2001-es iránymutatást váltják fel - mondta Almunia. A politikus szerint nem okoz majd komoly tennivalót, problémát egyik országnak sem, hogy átálljon az új szabályok alkalmazására, a nehézséget inkább az okozhatja, hogy van-e elegendő pénz az adott ország költségvetésében a filmipar támogatására.