Egy vak kislány bölcsessége

2013.11.14. 09:15

A Rézműves család 15 éven keresztül hiába próbálkozik, nem születhet saját gyereke, végül az anyuka úgy dönt, belevág a lombik programba, így aztán lesz is rögtön nem egy, hanem három gyerek. Az ikrek kis súllyal jöttek világra, és talán a koraszülés, vagy egy esetleges orvosi hiba miatt az egyik kislány, Vivien teljesen elveszti a látását. Hajdú Eszter filmje az Indafilm dokuszemléjén megnézhető.

A történet nem vidám, ezért is érdekes, hogy Hajdú Eszter filmje mégsem lett szomorú. Nem várja el a nézőtől, hogy megkönnyezze a kislány sorsát, sokkal inkább törekszik arra, hogy megmutassa egy látássérült, cigány kislány fantasztikus tulajdonságait. Hiszen a filmet nézve azonnal megnyugszunk: ez a három gyerek, köztük a látássérült Vivien nem kerülhetett volna jobb helyre, mint ez a család, akik viszonylagos jólétben, és odaadó szeretetben tudják felnevelni. A film remekül mutatja be egy anya vívódásait, aki nem akarja elengedni a gyermekét, − hiszen egy hétéves gyereket, még egészségesen sem enged az ember sehova, − ugyanakkor be kell hogy lássa: Viviennek speciális iskolába kell járnia ahhoz, hogy teljes értékű életet élhessen. Bemutatja azt is, hogy a beteg gyerek anyagilag is nagy terhet ró a családokra, miközben a segítség kevés, de kiderül az is, hogy a speciális iskolákban, valószínűleg arcpirítóan kevés pénzért, de a tanítók egyszerűen csodát művelnek a gyerekekkel. Tíz évig követhetjük Vivien sorsát, aki egy elesett, visszahúzódó kislányból egy gyönyörű, vidám gyerekké fejlődik. Hajdú Eszter megpróbál a család számos, meghatározó pillanatánál jelen lenni, miközben Vivien egyszer sem tiltakozik az idegenek jelenléte ellen, pedig pont ő az, aki sohasem láthatja majd a róla készült filmet.

Tanulságos film egy család küzdelméről és a gyerekek bölcsességéről, arról, hogy ők a felnőtteknél sokkal jobban, szinte természetes módon képesek elfogadni a sorsukat, és vannak helyzetek, amikor még ők támogatnak minket.

Tetszett a film? Az Indafilm dokuszemléjén itt tud szavazni.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft