Elkezdődött a 13. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál

2013.11.14. 08:49

Szász János A nagy füzet című alkotásának vetítésével kezdődött meg helyi idő szerint szerda este a 13. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál a Laemmle's NoHo 7 filmszínházban. Ezzel párhuzamosan San Franciscóban megkezdődött a 2. Éves Magyar Filmfesztivál. A 16 játékfilmet és rövidfilmeket felvonultató rendezvényen a közönség válogatást kap a közelmúlt magyar terméséből. 

A nagy füzet vetítésén jelen volt a film rendezője, Szász János és az egyik főszereplő, Molnár Piroska is. (Vele készült interjúnkat itt olvashatja.) Halász János, kulturális államtitkár elmondta, hogy az alkotás már az új magyar filmtámogatási szisztéma alapján jött létre, és elnyerte a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál Kristály Glóbusz fődíját. Az államtitkár kijelentette, hogy magyar film még sohasem kapott ilyen nagy elismerést. A filmet Magyarország hivatalos benevezi az Oscar-díjért folyó versenybe a legjobb idegen nyelvű film kategóriában. A nagy füzet forgatásáról kormánytámogatással fotódokumentációs kiállítás is készült. Ennek a fesztivált követően a Los Angeles-i magyar főkonzulátus ad majd otthont - mondta Halász János.

A fesztivál november 15-től műsorra tűzi Bernáth Zsolt Sherlock Holmes nevében, Cserhalmi Sára Drága besúgott barátaim, Deák Krisztina Aglaja és Szajki Péter Nejem, nőm, csajom című játékfilmjét, valamint a Nekem Budapest című szkeccsfilmet is. A magyar gyártású alkotások mellett Magyarországhoz kapcsolódó külföldi filmek is láthatók lesznek, például a seregszemlén szintén jelen lévő svájci Barbara Kulcsar Zu Zweit című alkotása.

A játékfilmek vetítését megelőzően november 8. és 14. között magyar dokumentumfilmeket is vetítettek a fesztivál szervezői. A 13. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál életműdíját Joe Eszterhas magyar származású forgatókönyvírónak ítélték oda. Ebből az alkalomból vetítik a Berlinalén Arany Medvével kitüntetett Music Box - Zenedoboz (1989) című Costa Gavras-filmet, amelynek producere Andrew G. Vajna volt, aki jelenleg a magyar nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztos.

Az idei évtől a játékfilmek bemutatója elé időzítették a korábban tavasszal zajlott magyar dokumentumfilm-szemlét, valamint azt, hogy a Los Angeles-i filmfesztivállal párhuzamosan, immár másodjára van San Franciscóban is magyar filmhét. Kifejezte abbéli reményét, hogy ez rendszeresen így marad, amihez további rendszeres támogatást helyezett kilátásba.

A fesztivál Béla Lugosi szintén magyar származású hollywoodi filmcsillag előtt is tiszteleg; a programot A fehér zombi (1932) című, Victor Halperin rendezésében készült horrorfilm is gazdagítja. Kálmán László Los Angeles-i főkonzul az MTI-nek elmondta, hogy ifjabb Lugosi Béla, kedd este posztumusz díjat vett át az édesapja tiszteletére.