Thor nem szeret vetkőzni

2013.11.15. 15:59

A Thor: Sötét világ londoni bemutatójára szervezett sajtónapon az Index is kapott egy helyet annál a kerekasztalnál, ahol egy rém rámenős, de angolul egy szót sem beszélő kínai kolléga tolmács segítségével kérdezte Chris Hemsworthot a szecsuáni konyháról, miközben egy ír rádiós igyekezett olyan mederbe tereli a beszélgetést, amit esetleg Dublinban is meghallgatnának. Az asztal mellett voltak még svédek, belgák és norvégok, no meg egy magyar is. És nem én voltam a legpofátlanabb, bármit is állítanak a sztereotípiák a szemtelen magyarokról. A legújabb Marvel-film főszereplőjétől azért sikerült egész sokat kérdezni.

A rém csinosan felöltözött kínai hölgy (kiskosztüm, blúz, körömcipő) hosszasan igazgatta a ruházatát miközben a Thort alakító ausztrál színészre vártunk. Akkor még nem sejtettem, miért nem vált egy szót sem a többi újságíróval, miért csak egy nála lényegesen szürkébb ruhában (Mao-kezeslábas, kék szövetmellény, vastag talpú műbőr cipő) feszengő, idősebb asszonnyal kommunikál, aztán amikor Hemsworth belépett a szobába, menten kibújt a szög a közmondásos zsákból. A nő ugyanis egy büdös szót nem tudott angolul, a kérdéseit előre leírta a kollégának, aki erős akcentusos angolsággal feltette azokat. Sorozatban hatot.

Hemsworth az életben nem sokkal alacsonyabb, mint amilyennek elképzelünk egy viking istent, a haja viszont csalódást keltően rövid és barna, sehol a filmben látott hosszú, szőke fürtök, amikbe a mellettem ülő szerb hölgy szeretett volna beletúrni. Mondta is Hemsworthnek, aki elmosolyodott, majd elmagyarázta, hogy a Thor 2 forgatásán látott lobonc javarészt az övé volt, csak pár tincs póthajat varrtak be hozzá, amitől viszont nem bánta, hogy megszabadult. „Az első filmben és a Bosszúállókban még rövid volt a hajam, ott parókát raktak a fejemre. Meleg volt alatta, és nagyon zavart is, a második filmre inkább megnövesztettem a hajam. Közben volt egy Rush-forgatás is, oda is kellett a hosszabb haj, mert James Hunt leginkább úgy nézett ki, mint egy huligán, nem mint egy autóversenyző.”

A Hajsza a győzelembe nem Marvel-film, és egy szuperhős sincs benne, legalábbis nem a szó képregényes értelmében, mert Hunt és Lauda azért nagy király volt annak idején. „Óriási arcok lehettek” – mondja Hemsworth, amikor a kínai tolmácsnő egy óvatlan pillanatban nagy levegőt vesz, és közbe lehet szúrni egy kérdést az előző filmjéről. „Hatalmas megtiszteltetés volt egy ilyen ikonikus autóversenyzőt megszemélyesíteni, azt a forgatást kifejezetten élveztem.” Az 1976-os Formula–1-es évadról, pontosabban a Lauda–Hunt-rivalizálásról szóló film munkálatai alatt a producer sikerrel szerezte be az eredeti versenyautókat, de ezeket a színészek nem vezethették.

„Meglehetősen frusztráló volt, hogy a rajtrácsra felállítják ezeket a csodálatos gépeket, és bele is ülhetsz, már ha beléjük férsz, de arról szó sem lehet, hogy beindítsd őket, vagy menj egy kört.” Érthető persze, tette hozzá mosolyogva Odin fia Thor, a biztosítótársaság emberei mindenkit letiltottak erről. „Csak a tulajdonosok vezethették az autókat, ha ők törik rommá a járgányt, az az ő bajuk.” A szerepet azért vállalta el, mert teljesen más volt, mint a kalapácsot lóbáló szuperhősé. „Marvel-filmekben játszani hatalmas megtiszteltetés, ráadásul létbiztonságot ad. A Bosszúállók a történelem egyik legsikeresebb filmje, miért ne lenne rá büszke az ember? A változatosság viszont gyönyörködtet, és ha egy olyan forgatókönyvvel találkozom, ami érdekel, elvállalom a szerepet, mert nem akarom, hogy beskatulyázzanak. Nem akarok az az ausztrál pali, lenni állandóan aki szuperhősfilmekben szerepel.”

A Thor 2-t Angliában (főképp Londonban) és Izlandon forgatták. „A stáb főleg helyi arcokból állt, de minket átrángattak a fél világon. Nem bánom, persze, ez a melóm, Izland pedig sokkal szebb volt, mint bármi, amit eddig életemben láttam. Házat akarok venni arrafelé.” Hogy ehhez a felesége, a részben magyar származású Elsa Pataky mit szól, nem tudjuk, mindenesetre otthon nem magyarul kommunikálnak, mert Hemsworth nem beszéli a nyelvet. Amikor javasoltam neki, hogy tanulja meg, mert nagyon szép, csak röhögött, és azt mondta, örül, hogy angolul helyesen beszél, ne idegesítsem hülyeségekkel. Izlandon egyébként sok külső felvételt rögzítettek, és ez minőségi változás volt az első filmhez képest, amit vagy épített, vagy CGI-kulisszákban forgattak. „Más élmény a szabadban forgatni, mint egy zöld lepedő előtt, amire ráírják, hogy trónterem. A szabadban nőttem fel, imádok kint lenni a jó levegőn, és nem bánom, ha hideg van, sokkal jobban zavar a mesterséges, számítógép gyártotta világ, abban másképpen kell játszani.”

A kínai tolmácsnő itt tért magához, és gyorsan megkérdezte, hogy a filmben látott félmeztelen jelenethez mennyire fűlött a foga a színésznek. Hemsworth sóhajtott egyet, és azt felelte, hogy semennyire. „Nem szeretek idegenek előtt félpucéron mászkálni, de azt hiszem ezzel mindenki így van, hacsak nem ez a szakmája. Nem az én ötletem volt, sőt, amikor elolvastam a forgatókönyvet, és ott állt benne, hogy 'KÜLSŐ - ASGAARD - THOR leveszi AZ INGÉT, megmossa a FELSŐTESTÉT, a holdfény megcsillan az IZMAIN' vagy valami hasonló, akkor felhívtam az ügynökömet, hogy ezt nem akarom megcsinálni. Joss Whedon, a Bosszúállók rendezője beszélt rá, hogy vállaljam be, aztán nem bántam meg. Kellett azért dolgozni az izmaimon, a napi két edzéshez pedig embertelen mennyiségű fehérjét kellett bevinnem a szervezetembe. Két hónapig tulajdonképpen csak csirkemellen, halon és steaken éltem.”

Tulajdonképpen állandóan vigyorog
Tulajdonképpen állandóan vigyorog

Az első Thor-filmet Hemsworth nem a pénzért vállalta, mint mondja, 500 000 dollárt nem olyan nehéz kialkudni egy filmszerepért, hanem azért, mert Kenneth Brannagh-val forgathatott együtt. „Óriási volt látni, ahogy dolgozik. Shakespeare-színész létére képes volt úgy megrendezni a filmet, mintha egész életében képregényeket olvasott volna, pedig fogadni mernék rá, hogy egyet sem látott. Úgy volt, hogy ha lesz folytatás, azt is elvállalja, de elég zsúfolt az élete, és egyszerűen nem fért bele egy újabb Thor. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem voltam ideges, amikor megtudtam, hogy nem ő rendezi majd a filmet, de az még jobban zavart, hogy miközben az előkészítés már javában zajlott, nem volt rendezőnk, és két hónapig fogalmam nem volt, hogy ki kapja a melót. Alan Taylor jó választás volt, ismertem a munkáit a tévéből, és nem is csalódtam benne, neki köszönhetjük például a sok külső felvételt, mert nagyon szereti a természetes fényt és mindent, ami nem mesterséges. A Trónok harca mellett sok ilyet forgatott, és ez nagy hasznunkra volt.” Taylor egyébként több improvizálási lehetőséget adott a színészeknek, a film egyik legviccesebb jelenete (nem spoilerezünk, de a kalapács kulcsszerepet játszik benne) Hemsworth ötlete volt.

Hemsworth Melbourne-ben született 1983-ban, és ott, valamint egy kisvárosban, Bulmanben nőtt fel. Két testvére van, Liam és Luke, mindketten színészek. Liam sikeresebb, ő például az Éhezők viadalának egyik fontos szereplője, Luke egyelőre inkább tévészerepeiről híres, főleg szülőhazájában. A testvérek közötti egészséges rivalizálásról azt mondta Hemsworth, hogy gyerekkorukban mindenen összevesztek, a távkapcsolótól a nagyobb szelet húsig, és volt óvatos verekedés is, de a szakmai féltékenység ismeretlen fogalom közöttük. „Összetartunk, segítünk egymásnak a meghallgatásokra való felkészülésben, stb. Egyszer majd forgatunk egy Hemsworth tesók filmet is. Kurva jó lesz, meglátják.”

A Thor 2 forgatásán, mint azt előszeretettel emlegette az interjú előtti sajtókonferencián, Tom Hiddlestonnal alakult ki szorosabb, már-már testvéri kapcsolata. A pályájuk nagyjából egyformán alakult, és mindkettőjüknek a Marvel-filmek hozták meg a nagy kiugrást, először a Thor, majd a Bosszúállók, és most a Thor 2. „Egy srófra jár az agyunk, és nagyon jól tudunk együtt dolgozni. Nem akarom ezt ragozni, nagyon jól ismer, olyan mélységig, mint a testvéreim, és ez segít abban, hogy a filmben is testvéreket alakítsunk. Egyszer elmentünk egy hétvégi kirándulásra, mármint mi hárman testvérek és Tom. Ha valaki kívülről figyelt volna minket, meg nem mondja, ki nem tartozik a családhoz. A humora is olyan, mint a miénk, és sokkal jobban néz ki, mint én – nem csoda, hogy neki nagyobb rajongótábora van.”

Hiddleston a filmben Lokit alakítja, Thor mostohatestvérét, akit a közönség annyira megszeretett, hogy a Thor 2-ben kibővítették a szerepét. A színészt a rendes évi geekfesztiválon, a Comic-Conon szűnni nem akaró taps és ováció fogadta, és van már neki saját rajongótábora is Loki's Army, azaz Loki hadserege néven. Hemsworthöt nem zavarja, hogy nem ő, hanem színésztársa a tinilányok kedvence, mint mondja, így neki sokkal nyugalmasabbak a napjai. „Bárhová megyünk, ragaszkodom ahhoz, hogy Tommal egy napon érkezzünk, lehetőleg egy géppel. A reptéren neki vagy két óra, mire elszabadul a sikoltozó csajoktól, és még javában aláírásokat osztogat, miközben én már a szállodában pihenek. Hát hogyne örülnék már a sikerének, én vagyok a Loki’s Army egyik legnagyobb támogatója.”

Hemsworth a Thor 2 után Michael Mann rendezővel (Utolsó mohikán, Szemtől szemben, Ali) forgatott egy thrillert Cyber címmel, amiben nem kalapács, hanem billentyűzet van a keze ügyében, és okosan néz egy monitorra, ugyanis a kibertérben kajtat bűnözőket, de ennél többet nem volt hajlandó elárulni a filmről. „Michael munkamódszere teljesen más, mint Alané vagy Kennethé volt de ez természetes, minden rendező másként áll hozzá egy feladathoz. Ő a tökéletességre törekszik, ennyiszer egyetlen filmben nem kellett újra és újra felvenni a jeleneteket.” A Cybert követően a színész egy Ron Howard-film, az In the Heart of the Sea munkálatait kezdte el, ennek forgatása jelenleg is zajlik, Hemsworth pedig egy bálnavadászhajó kapitányát játssza benne. Utána jöhet a Bosszúállók 2, majd a Hófehér és a vadász folytatása – tényleg igyekszik változatos szerepeket elvállalni.

A londoni sajtónapról írt első cikkünket itt, a Thor: Sötét világ kritikáját pedig itt olvashatják.