Oscar-szobrot kapott Angelina Jolie

2013.11.17. 15:35 Módosítva: 2013.11.17. 15:35

Nem színésznői vagy rendezői kvalitásai, hanem humanitárius tevékenysége miatt jutalmazta az amerikai filmakadémia Oscar-szobrocskával Angelina Jolie színésznőt, aki az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának jószolgálati nagykövete. A Jean Hersholt dán származású színészről elnevezett díjat, amely valójában egy Oscar-szobrocska, a filmipar olyan szereplői kaphatják meg, akik humanitárius szerepvállalásukkal a szakma hitelét erősítik.

Angelina Jolie szombaton vehette át a díjat Hollywoodban George Lucastól. A színésznő azért kapta meg a díjat, mert jószolgálati nagykövetként 2012 óta világszerte már 40 helyszínen járt. "Amikor háborús áldozatokkal, éhezőkkel, megerőszakoltakkal találkoztam, akkor értettem meg, milyen az emberiség többségének az élete. Rájöttem, mennyire szerencsés vagyok, hogy van mit ennem, van tető a fejem felett, van egy hely, ahol biztonságban élhetek, és a családom egészséges" - mondta Angelina Jolie.

Az ünnepségen Gena Rowlands színésznő méltatta Angelina Jolie humanitárius tevékenységét. A gálán jelen volt Hollywood krémje, mások mellett Tom Hanks, Diane Keaton, Emma Thompson és Harrison Ford.

Jolie-nak azonban nem ez az első Oscar-szobra, a 2000-ben készült Észvesztő című filmért már kapott egyet, méghozzá a legjobb mellékszereplőnek járó Oscar-díjat. De díjazták már humanitárius cselekedeteit is, 2003 októberében a Világpolgár-díjat ítélt neki oda az ENSZ-ből tudósító újságírók szövetsége.