Az amerikaiknak bejött A nagy füzet

2013.11.18. 08:29

Teltházas előadáson, tapsoló közönség előtt vetíttették le vasárnap az Amerikai Filmintézet (AFI) washingtoni filmszínházában Szász János A nagy füzet című filmjét, amelyet a Magyarország az idegen nyelvű alkotások kategóriájában Oscar-díjra jelölt. A nagy füzetet először Torontóban mutatták be az észak-amerikai közönségnek, majd a múlt heti, 13. Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon is láthatták az érdeklődők, akik között szép számmal voltak magyar származású nézők is.

A nagy füzet (16) előzetes

Szász János rendező szerint jó jel, hogy a Los Angeles-i fesztivál egybeesett azzal az időszakkal, amikor az amerikai filmakadémia tagjai megtekintik az Oscarra jelölt idegen nyelvű filmeket, hiszen az alkotás további sorsa egyebek között attól is függ, hogy közülük hánynak van módja azt megnézni.

A washingtoni bemutatón a közönség nagy tapssal köszöntötte Molnár Piroskát, aki az ikerfiúk nagyanyját alakítja a filmben. Alakításáért a chicagói filmfesztivál nemzetközi zsűrije oklevéllel jutalmazta. Nem ez az egyetlen elismerés, amit Szász János filmje elnyert: júniusban a Karlovy Vary-i filmfesztivál fődíját, a Kristály Glóbuszt kapta meg,  de elismerő oklevelet kapott a haifai filmfesztiválon is.