Gyönyörű kísérőfilmet kapott a Gravitáció

2013.11.21. 09:35

Bár még csak november közepe van, nyugodtan kijelenthetjük, hogy a Gravitáció lett az év filmje. Alfonso Cuarón filmje (áradozó kritikánkat itt olvashatják) egyrészt hatalmasat kaszált, hiszen 100 millió dollárból készült, és már közel 530 milliós bevételnél jár. Mindezt úgy, hogy a filmet még csak most mutatták be Kínában, ahol két nap alatt rögtön 9 millió dollárt termelt.

De nemcsak üzletileg volt sikeres, az egyik legkomolyabb Oscar-esélyesként is emlegetik. Sandra Bullock másodszor nyerheti el a legjobb női főszereplő díját, de simán győzhet a rendező, vagy a forgatókönyvírók, apa és fia, Alfonso (ő egyben a rendező is) és Jonas Cuarón is. De a film akár Oscar-történelmet is írhat azzal, hogy nyer a legjobb film kategóriában, a hozzá tartozó kisfilm pedig a legjobb rövidfilmek között.

GRAVITÁCIÓ

A Gravitációhoz készült ugyanis egy kísérőfilm is, Aningaaq címmel, amit eredetileg csak extrának szántak a DVD- és BlueRay kiadásokra. A kisfilm azonban elkezdett önálló életet élni, sikereket aratott különböző fesztiválvetítéseken, például Velencében. Ezért a gyártó Warner úgy döntött, hogy indítja a legjobb élőszereplős kisfilmek között az Oscar-jelölésért folyó harcban.

A kisfilmben annak a beszélgetésnek a másik felét ismerhetjük meg, amikor az űrben magányosan küzdő Sandra Bullocknak végre sikerül rádiókapcsolatot létesítenie valakivel. „Ez az a pillanat, amikor a karakter és a nézők reményt kapnak, hogy Ryannel minden rendben lesz” – mondta Jonas Cuaron a Hollywood Reporternek. Aztán kiderül, hogy hiába reménykedtek, mert az űrhajós és a férfi, akivel kapcsolatba lépett, nem beszélnek közös nyelvet. (Sandra hall még kutyaugatást és gyereksírást is a rádióban.)

A kisfilmből kiderül, hogy az űrhajós egy inuit halásszal lépett kapcsolatba Grönlandon. Beszélgetőtársát Orto Ignatiussen játssza. A hétperces anyagot állítólag gerillastílusban, mindössze 100 ezer dollárból forgatták le. Az angol felirat segítségével végre kiderül, hogy mit is mondott a másik fél.

'Gravity' Spinoff Aningaaq