3 millió dollárral segíti DiCaprio a nepáli tigriseket

2013.11.22. 10:57

Leonardo DiCaprio három millió dollárral segíti Nepált abban, hogy megkétszerezze a területén élő veszélyeztetett tigrisek számát 2022-ig, ami megint a tigris éve lesz a kínai horoszkóp szerint. - írja az MTI. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) veszélyeztetettnek nyilvánította a Nepál területén honos tigrisalfajt, a bengáli, más néven királytigrist, amelynek állománya évről évre csökken, - bár még így is jobb helyzetben van, mint a többi tigrisfaj, melyet még inkább fenyeget a kihalás veszélye. A bengáli tigris honos Indiában, Bangladesben, Burmában és Bhutánban is.

A Leonardo DiCaprio Alapítvány közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a világ teljes, 3200 példányra apadt tigrisállományát kipusztulás fenyegeti élőhelyének zsugorodása és a terjedő vadorzás miatt. A színész alapítványának segítségével már 18-ról 50-re sikerült szaporítani a nepáli Terai Bardia nemzeti parkban élő tigriseket. A katmandui kormány júliusban azt közölte, hogy négy év alatt 64 százalékkal, 198-ra nőtt a vadon élő tigrisek száma Nepálban.

Leonardo DiCaprio és alapítványa idén 38,8 millió dollárt teremtett elő adományokból és egy New York-i művészeti aukció bevételéből céljai megvalósításához, az élővilág sokszínűségének megőrzéséhez. A nepáli tigrisek megmentéséhez nyújtott adomány az első az árverés bevételéből.