A washingtoni kongresszusban mutatják be Wajda Walesa-filmjét

2013.11.29. 10:49

Lech Walesa volt lengyel elnök és amerikai parlamenti képviselők jelenlétében mutatják be Washingtonban Andrzej Wajda Walesa - a remény embere című filmjét. A bemutatót eredetileg októberre tervezték, de mint oly aok mindennek,ennek is keresztbe tett az amerikai költségvetési válság.

A rendezvényt az amerikai szenátus lengyel parlamenti csoportja (Polish Caucus) és a washingtoni lengyel nagykövetség szervezi, a volt lengyel elnök díszvendégként lesz jelen. A vetítés előtt pódiumvitát is tartanak Walesa és Christopher Dodd volt szenátor részvételével.

A kongresszus auditóriumában tartandó eseményen jelen lesz a Walesát alakító lengyel színész, Robert Wieckiewicz és több olyan amerikai is, akik jelentős szerepet vállaltak a Szolidaritás támogatásában. A Walesáról szóló filmet Lengyelország Oscar-díjra nevezte a legjobb idegen nyelvű filmek kategóriájában. A Márványember és a Vasember után ez az életművéért Oscar-díjjal kitüntetett lengyel rendező trilógiájának utolsó része. A film világpremierjét szeptember 5-én Velencében tartották.