Ken Loach életműdíjat kap a Berlinalén

2013.11.29. 15:30

Retrospektív vetítéssorozattal és Arany Medve-életműdíjjal köszönti februárban a 64. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Ken Loach brit filmrendezőt. Loach jelenleg a Jimmy's Hall című életrajzi dráma utómunkáin dolgozik, a hírek szerint ez az utolsó rendezése. A brit filmes négyszer szerepelt munkáival a Berlinale versenyprogramjában, legutóbb 2004-ben a Még egy csók című romantikus komédiával, amely elnyerte a fesztivál ökumenikus zsűrijének díját.

Számos elismerése közül kiemelkedik a cannes-i Arany Pálma, amelyet a Felkavar a szélért kapott 2006-ban, az Európai Filmakadémia pedig már 2009-ben életműdíjjal jutalmazta. A rendező Európa-szerte nagy népszerűségnek örvend, filmjei egy ideje nagyobb pénzügyi támogatást kapnak az európai kontinens országaitól, mint Nagy-Britanniától, és nagyobb bevételeket is érnek el a kontinensen, mint a szigetországban, írtja az MTI.

Az Arany Medve-életműdíj mellett egy sor nagysikerű filmje vetítésével tisztelegnek Loach előtt a 2014. február 6. és 16. között megrendezésre kerülő Berlinalén.