Lopták az új Spike Lee-film plakátját?

2013.11.29. 13:43
Screen Shot 2013-11-29 at 13.21.08.png

Egy grafikus nyílt levélben fordult Spike Lee filmrendezőhöz, hogy tudassa vele: az Oldboy című filmje plakátjait ő tervezte, de egy fillért nem kapott értük. A ludas, mint a blogposztként megjelentetett levélből kiderül, nem Lee, hanem az a reklámügynökség, ami a film promócióját végezte.

A történet, amihez hasonlót vélhetően a hollywoodi mindennapokban ezret találhatunk, elég szomorú: az ügynökség felkérte Juan Luis Garciát, hogy tervezzen meg pár plakátot a filmhez, puszira persze, hiszen micsoda lehetőség már egy Spike Lee-filmen dolgozni, legyen hálás azért, hogy egyáltalán felkérték. Mivel Garcia már évek óta ebben az iparban nyomul, nem lepődött meg ezen az eljáráson, a blogposztban le is írja, hogy ez az általános eljárás, az ügynökségek ingyen dolgoztatnak, és olyan lózungokkal fizetnek, mint a kiemelt expozíció és megjelenés, amiért viszont nem adnak sört a helyi madarasteszkóban sem.

Garcia sejtette, mire megy ki a játék, de mivel az ügynökség elég rámenős volt, és felajánlották neki, hogy a próbamunkákért is kap majd egy kisebb összeget, míg ha  Lee-nek bejön, amit csinál, akkor rendes licenszdíjat fizetnek neki. A grafikus/fotós nekilátott összepakolni a plakátokat, majd leadta a két hónapos meló gyümölcsét az ügynökségnek. Hamarosan jött a válasz: Lee-nek tetszenek a plakátok, sőt, Garcia egyik munkája lesz az ún. key art, azaz ezzel adják majd el a filmet mindenütt (tetszenek még emlékezni Cobretti hadnagy alakjára a Cobra című film plakátjáról, ahogy sötét napszemüvegben, fogpiszkálóval a szájában áll, kezében egy fegyverrel? Na, erről beszélünk.)

A licenszdíj megállapításakor viszont már nem fogott vastagon a ceruza, sőt, Garcia szerint az összeg, amit felkínáltak neki megegyezett azzal, amit egy nap alatt megkeres egy fotózáson, asszisztensként, így inkább nemet mondott. A reklámügynökségnél itt gurult el a gyógyszer, és elkezdték fenyegetni, hogy a büdös életbe’ nem kap munkát Hollywoodban, “ha keresztbe tesz Spike Lee-nek” és lehordták mindenféle aljas szemétládának, aki átverte őket - még egy pert is kilátásba helyeztek.

Mindezt úgy, hogy az első adag plakátért járó aprópénzt sem fizették ki neki, és semmiféle szerződést nem írtak alá. Garcia értetlenül állt a hiszti előtt, hiszen ő csak nemet mondott egy üzleti ajánlatra, nem csecsemőkkel erőszakoskodott egy lemezfelvétel közben, de annyiban hagyta a dolgot. Aztán hónapokkal később Spike Lee cégének oldalán szépen visszaköszöntek azok a képek, amiket ő készített az Oldboyhoz. Ezért írta meg a levelet, és nagyon elegánsan, a reklámcég megnevezése nélkül húzta le őket úgy a vécén, hogy vélhetően ők lesznek azok, akik soha többé nem kapnak szerződést Spike Lee-től. Gratula, ügyes volt.

Önt is lehúzták?

Ha van olyan olvasónk, akit hasonlóképpen használtak ki a hazai médiaügynökségek, írja meg nekünk, foglalkoznánk a témával.