Vérdíj a filmkalózok fejére

2013.11.29. 09:40

Az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) mindent elkövet azért, hogy a mozikban lehetetlen legyen jogosulatlan felvételeket készíteni a filmekről, ami állításuk szerint hatalmas kárt okoz az iparnak.

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület honlapján megjelent cikkben azt írják, hogy a premier előtti vetítéseken már az sem szokatlan az Egyesült Államokban, hogy a mozik alkalmazottai éjjellátó készülékekkel felszerelkezve, nagy gonddal figyelnek meg minden nézőt, és ha szükséges, telefonokat vagy más, felvétel készítésére alkalmas eszközöket kérnek leadni. Azt cikk nem említi meg, hogy ugyanez a módszer a hazai sajtóvetítéseken és premier előtti előadásokon is ismert, sőt egyre elterjedtebb az, hogy a mobiltelefonokat a terembe belépés előtt ki kell kapcsolni. Olyan bemutatón is jártunk már, ahol a telefonokat le kellett adni az ajtóban.

Sokaknak ugyan ez a gyakorlat (joggal) nem tetszik, vitathatatlan, hogy kamerás kalózvideók egyre ritkábban bukkannak fel a neten. A cikk állításainak némiképp ellentmond, hogy nagyjából két perces keresés után minden jelenlegi premierfilm kamerás kalózverzióját meg lehet találni a nagy torrentoldalakon. Az MPAA nemrég frissítette a filmszínházak számára összeállított kiskátéját, amiben zéró toleranciát hirdet a kalózokkal szemben.

A tájékoztatóban többek között az áll, hogy a kamerás kalózkodás megakadályozására a mozik tiltsák meg az olyan eszközök használatát a vetítőtermekben, amelyekkel kép- és hangfelvétel, vagy akár fénykép készíthető. Azt is javasolják, hogy a mozi alkalmazottjai azonnal tegyenek intézkedéseket, ha ilyen cselekményt látnak, például hívjanak rendőrt. Igen ám, de ha ők nem érkeznek meg húsz percen belül, akkor az elkövetőket fel kell szólítani a tevékenység befejezésére, kikísérni a teremből és felírni a személyes adataikat, de megverni, sőt, megérinteni nem szabad egyiket sem.

Az MPAA igen szemfüles szervezet, és felhívja a jegyszedők figyelmét arra, hogy az illegális felvételeket készítők általában nagyon ügyesen rejtik el a kamerát, például egy ráterített kabát vagy egy kalap alá, de a kalózok egyfajta botcsinálta James Bondként direkt erre a célra tervezett, rejtett eszközökkel is próbálkozhatnak, mint például szemüvegkeretbe, vagy éppen üdítős palack kupakjába rejtett kamerák. Leáldozik a “haverom vagy, beviszlek” típusú dzsemboriknak is, mert a haverok, figyelmeztet a kézikönyv, képesek Brutusként viselkedve felvenni a filmeket, amikor arra az ember a legkevésbé számít. 

A vamzerkedés ráadásul kifizetődő, mert a mozik alkalmazottai az MPAA-tól 500 dolláros (110 000 forintos) fejpénzt kapnak minden egyes leleplezett kalóz után.