A magyar zombikat már nem bírták volna a nézők

2013.11.30. 11:09 Módosítva: 2013-11-30 17:01:45

Brad Pitt Magyarországon is forgatott zombimozija, a World War Z ugyan egész pozitív kritikákat kapott, de azt mi legalábbis sajnálhattuk, hogy az öthetes magyar forgatásból alig valami került be a film végső változatba.

Elképzelhető azonban, hogy éppen ennek a drasztikus vágásnak és átírásnak köszönhető a viszonylagos siker, legalábbis Marc Forster rendező most azzal magyarázta a film végének teljes átírását, hogy már túl sok lett volna a nézőknek az eredetileg tervezett befejezés. Nagyrészt éppen a végső változatból kikerült jeleneteket forgatták Pesten, a zombi apokalipszis által sújtott Moszkvává változtatott kőbányai Globus gyárban.

Az eredeti forgatókönyvben és a film forrását jelentő Max Brooks regényben a Brad Pitt vezette maroknyi zombigyilkos mindenre elszánt csapata végkifejlet gyanánt Moszkvában tette volna fel életét az igazság és az emberi nem védelmére. A kapcsolódó felvételeket több ezer magyar statiszta részvételével le is forgatták, pedig ehhez előbb még a TEK-kel is meg kellett küzdeniük.

Ehhez képest alig tucatnyi magyar zombi került be a végső verzióba. A szokatlanul hosszú, hét hetes utóforgatással gyakorlatilag egy teljesen új befejezést kapott a film. Azt, hogy ebben Moszkva és a végső leszámolás helyett valamiféle békés skót vidék és jóval kevesebb vér volt, a kritikusok sem nagyon bánták, a filmet többek között feszes tempója miatt dicsérték.

A film menet közbeni átírását nem túl meglepő módon Marc Forster utólag is kiváló döntésnek tartja. „Forgatás közben végig vitatkoztunk rajta, újra és újra átírtuk a filmet” – mondta egy varsói filmfesztiválon. Szerinte erre elsősorban azért volt szükség, mert a harmadik jelentős (vagyis a moszkvai) szál a forgatókönyvben nem volt eléggé kidolgozva: „Sok ilyen nagy mozival ugyanaz a probléma: amikor elkezded a gyártást, még nincs kész a forgatókönyv”.

A stáb 3 és fél milliárd forintot költött el Magyarországon, de a rendező szerint még így is megérte kidobni a Budapesten felvett jelenetek nagy részét, a vizuális effektekre betervezett összegekből nagyjából le is tudták forgatni az olcsóbb és jóval egyszerűbb új befejezést.