Elárverezik Bruce Lee legendás sárga kezeslábasát

2013.12.02. 18:30

Egy hongkongi aukciósház csütörtökön árverésre bocsátja Bruce Lee legendás sárga kezeslábasát, amelyet a harcművész filmek ikonja utolsó forgatásán viselt. A sárga alapon oldalt fekete csíkos ruhadarab egy Bruce Leehez köthető 14 darabból álló gyűjtemény egyik fő darabja, amelyet a kínai-amerikai színész a Haláljáték című filmben viselt. A forgatást Lee 1973-ban bekövetkezett halála miatt végül nem fejezték be, de 1978-ban - nélküle felvett jelenetekkel kiegészítve - film készült belőle.

Bruce filmes pályafutása csúcsán, A sárkány közbelép című filmje bemutatása előtt néhány nappal hunyt el tragikus hirtelenséggel, 32 évesen. A boncolás szerint allergiás volt egy fájdalomcsillapítóra, amit bevett. Lee világszerte népszerűvé tette a harcművészeti filmeket, nevezetes sárga overallja később Quentin Tarantino egyik Kill Bill-epizódjában is feltűnt.

Game-of-Death-bruce-lee-26723255-1280-800.png

A Spink aukciósház által 250 ezer hongkongi dollárra (8,5 millió forintra) becsült ereklye Taky Kimurától, Lee egyik legjobb tanítványától és barátjától került egy gyűjtőhöz, aki most a színész halálának 40 évfordulójának alkalmából szánta rá magát az eladásra. A kezeslábast egy hongkongi szabó készítette kifejezetten Bruce Lee számára, de ma már kisebb az eredeti méreténél, mert kimosták és összement 15 centimétert - mondta Anna Lee, az aukciósház elnöke.

Az árverésen többek között egy sárga lakkozású fa nuncsaku és egy bambuszból készült ostor is kalapács alá kerül.