Gandalf veszélyben lenne Oroszországban

2013.12.10. 16:50

Napokon belül moziba kerül A hobbit 2, az egész világ újra Középfölde-lázban ég, de Ian McKellen angol színész, Gandalf alakítója nem teheti be a lábát Oroszországba - írja az MTI. Legalábbis a brit kormány nem javasolja a színésznek, Oroszországba látogasson, az ország "homoszexuális propagandát tiltó" jogszabálya miatt.

The Hobbit: The Desolation of Smaug - Sneak Peek

Ian McKellen a Radio Times magazinnak elmondta, hogy a külügyminisztérium közölte vele, hogy "nem tudják megvédeni a szóban forgó törvénytől". A melegségét nyíltan vállaló 74 éves McKellen szerint megdöbbentő, hogy ilyen helyzet alakult ki "Csajkovszkij, Gyagilev és Nurejev, vagyis olyan meleg művészek hazájában, akiknek szexuális hovatartozása áthatotta a munkásságukat".

Oroszországban nyáron betiltották az úgynevezett "nem hagyományos szexuális kapcsolatok" fiatalkorúak körében való "népszerűsítését", vagyis a téma bármilyen nyilvános említését. A jogszabály megsértéséért pénzbírság és börtönbüntetés is kiszabható.

A brit külügyminisztérium szerint a leendő utazókra van bízva annak eldöntése, hogy a hivatalos intelem ellenére ellátogatnak-e Oroszországba, ahol "bizonyos fokú intolerancia" tapasztalható a melegekkel szemben.