A színészek a 12 év rabszolgaságot díjaznák

2013.12.12. 12:48

Pár órával azelőtt, hogy a hollywoodi külföldi sajtómunkások szervezete bejelentené az idei Aranyglóbusz-jelölteket, a színészek céhe, a Screen Actors Guild közzétette saját díjuk, a SAG Awards jelöltjeinek listáját. A SAG a többi hollywoodi céh vagy szakszervezet mintáját követve évente adja át elismerését, amit szakmai berkekben sokkal többre tartanak, mint az Aranyglóbuszt vagy akár az Oscart (tévés kategóriában pedig az Emmyt), mert ugyan a sajtója közel sem olyan jó, csak éppen a pályatársak adják át, így szakmai hitele nagyjából megkérdőjelezhetetlen. Ugyanez vonatkozik az írók, a producerek vagy rendezők céheinek díjaira is.

Az idei jelöltek névsorát böngészve látható, hogy a színészek szerint a legjobb filmes teljesítményt a 12 év rabszolgaság szereplőgárdája nyújtotta (4 nevezést kaptak), és a listán persze ott van minden olyan film, amit az idei felhozatalból díjakra esélyesnek tartanak (Amerikai botrány, Augusztus Oklahomában, Mielőtt meghaltam, A komornyik, Phillips kapitány, Nebraska). Az egyéni  jelöltek között van Forest Whitaker, Oprah Winfrey, Meryl Streep, Julia Roberts, Matthew McConaughey, Jared Leto, Bruce Dern, Tom Hanks és az a Barkhad Abdi is, aki élete első jelentős filmszerepében menten a Philips kapitány legjobb teljesítményét nyújtotta. A tavaly nyertes Jennifer Lawrence most a legjobb női mellékszereplőként kaphat szobrot, a férfiak között pedig akár James Gandolfini is nyerhet az Exek és szeretőkért. 

A  tévés jelöltekről a comment:com-on írunk, a teljes filmes/tévés lista itt olvasható, a legfontosabb filmes kategóriákat viszont mi is felsoroljuk.

  • Legjobb férfi főszereplő: Bruce Dern (Nebraska), Chiwetel Ejiofor (12 év rabszolgaság), Tom Hanks (Phillips kapitány), Matthew McConaughey (Mielőtt meghaltam), Forest Whitaker (A komornyik).
  • Legjobb női főszereplő: Cate Blanchett (Blue Jasmine), Sandra Bullock (Gravitáció), Judi Dench (Philomena), Mery Streep (Augusztus Oklahomában), Emma Thompson (Banks úr megmentése).
  • Legjobb férfi mellékszereplő: Barkhad Abdi (Phillips kapitány), Daniel Brühl (Hajsza a győzelemért), Michael Fassbender (12 év rabszolgaság), James Gandolfini (Exek és szeretők), Jared Leto (Mielőtt meghaltam).
  • Legjobb női mellékszereplő: Jennifer Lawrence (Amerikai botrány), Lupita Nyong’o (12 év rabszolgaság), Julia Roberts (Augusztus Oklahomában), June Squibb (Nebraska), Oprah Winfrey (A komornyik).
  • Legjobb szereposztás: 12 év rabszolgaság, Amerikai botrány, Augusztus Oklahomában, Mielőtt meghaltam, A komornyik.