Kínában lesz a legtöbb Imax-mozi

2013.12.18. 15:36

2021-ig összesen 80 Imax-mozi épül Kínában, ezzel az ázsiai ország lesz a világ legnagyobb Imax-piaca - írja a The Hollywood Reporterre hivatkozva az MTI. A kínai Wanda Cinema Line Corp. (a Dalian Wanda Group tagja) és az Imax között létrejött megállapodás értelmében 2016-tól évente húsz új Imax-mozi épül Kínában. A Wanda jelenleg Kína-szerte 82 Imax-mozit üzemeltet, az új mozik fele a legújabb lézertechnológiával lesz ellátva, így a nézők az elérhető legkitűnőbb képet látják majd a filmvásznon.

A cég szeptemberben számos sztár, köztük Leonardo DiCaprio, Nicole Kidman és a Weinstein fivérek jelenlétében jelentette be ünnepélyesen, hogy a kelet-kínai Csingtaóban 8,2 milliárd dolláros stúdiót és szórakoztató-központot hoz létre. Ezt követően 20 millió dollárt adományoztak az amerikai filmakadémia új filmmúzeumának létrehozására.

Vang Csien-lin, a Dalian Wanda Group médiakonglomerátum vezetője - aki 14,1 milliárd dolláros vagyonával Kína leggazdagabb embere - elmondta: azt akarja elérni, hogy a Wanda a világ legnagyobb játékosa legyen a "kulturális ágazatban". A Wanda tavaly megvásárolta Észak-Amerika második legnagyobb moziláncát, az AMC Entertainmentet, ezzel a kínai konglomerátum lett a világ legnagyobb moziüzemeltetője.