Mary Poppins és a Ponyvaregény is az amerikai filmörökség része lett

2013.12.19. 08:43

A Julie Andrews főszereplésével készült Mary Poppins és Quentin Tarantino Ponyvaregény című klasszikusa is az amerikai filmörökség részét képezi szerdától, csakúgy mint a Nem félünk a farkastól, ami Oscar-díjat hozott Elizabeth Taylornak.

Az amerikai Kongresszusi Könyvtár Nemzeti Filmregisztere a hagyományoknak megfelelően idén is 25 alkotással, a játékfilmek mellett kísérleti, néma- és dokumentumfilmekkel gyarapodott. Utóbbi műfajt képviseli Michael Moore 1989-es alkotása, az autóiparral foglalkozó Roger és én című munka, amelyet a rendező mind a mai napig a szívéhez legközelebb álló művének tart.

A Disney stúdió klasszikusával, a Mary Popinsszal kapcsolatban a kurátorok megjegyezték: véletlen, hogy a film akkor került be a regiszterbe, amikor Emma Thompsonnal a főszerepben bemutatták az 1964-es alkotás születéséről szóló filmet, a Banks úr megmentését. A Julie Andrews és Dick Van Dyke fémjelezte Mary Poppins előzőleg már sokszor szerepelt a jelöltek szűkített listáján, de csak most került a győztesek közé.

Az idén beválogatott alkotások 1919 és 2002 között készültek. Néhányukat az utókorra gyakorolt hatásuk miatt választottak ki, ilyen például a Ponyvaregény 1994-ből, amelyet a kurátorok mérföldkőnek neveztek a független film történetében. A beválogatott némafilmek között szerepel az 1920-ban készült Daughter of Dawn, egy kizárólag komancs és kajova indiánokkal forgatott szerelmi történet, ami bemutatja az őslakos amerikaiak korabeli hagyományait is.

Kiválasztották a Gilda című 1946-os filmet, amely által először került be a regiszterbe Rita Hayworth-film, az 1956-os Tiltott bolygó című sci-fit, amelyben már az űrverseny előtt űrutazóként ábrázolták az embereket, valamint A hét mesterlövész című, szintén klasszikussá vált 1960-ban készült westernt.