Ezek az Index kedvenc filmjei idén

2013.12.23. 14:36

Egész évben megy a csöcs, az animgif meg a szelfi, aztán a végén kiderül, hogy az indexesek valójában érzékeny lelkű művészfilm-rajongók. Vagy legalábbis nagy hatással volt rájuk egy dán filmdráma, ahogy egy klasszikus blockbuster, egy western vagy valami ahhoz hasonló, és egy csodás akciódráma is. Az Index-dolgozók közül mindenki a három kedvenc filmjére szavazhatott, az elsőre három, a másodikra kettő, a harmadikra egy pontot adva. Így állt össze a lista, amivel nyilván senki nem ért majd egyet. (Csak olyan filmek jöhettek szóba, amiket idén mutattak be a magyar mozikban.)

A futottak még kategóriában

Voltak filmek, amelyek vagy sokaknak tetszettek kicsit, vagy csak néhány embernek, de nekik nagyon. Így kerülhetett a jók, de messze nem a legjobbak közé A nagy Gatsby, A tajtékos napok, a Dredd, a Francés Ha, a Fogságban, a Mielőtt éjfélt üt az óra, a Lincoln és a No.

A Dredd 3D-ről az indexesek többsége nem is hallott, de Gyula szerint ebben a remake-ben Karl Urban profi akcióhős volt, ezerszer keményebb a rendőrsisak nélkül bohóckodó Stallonénál. "Lena Headey tökéletes prostikirálynő, a térhatás pedig látványosabb, mint az összes eddigi 3D-blockbuster együttvéve".

Danit egy teljesen más műfajú, de szintén kevéssé ismert film nyűgözte le. A No szerinte "kurva jó sztori a diktatúrát legyőző marketinges, van benne demokráciakritika is, hogy ugyanúgy kell eladni a politikát, mint a Coca-Colát. Izgalmas, vicces, sokat dob rajta, hogy valós sztori". (Gergőnek is tetszett, a kritika itt olvasható.) A Francés Ha Anita kedvence volt, aki rögtön tíz filmet is benevezett a legjobbak közé, de ha csak egyet választhatott volna, akkor biztosan a 27 éves, New York-i tánctársulati gyakornok sztorijára szavaz. "A film után egész nap fel voltam dobva, teljesen olyan volt, mintha megismerkedtem volna valakivel, aki nagy hatással van rám."  Kati szerint ez igazi "spontánfilm" volt.

Dredd trailer

Bálintra A tajtékos napok Michel Gondry rendezte feldolgozása volt nagy hatással: "zseniális, ahogy az összes leírást vizuálisan megjelenítették, külön plusz a sandacsacsa és a koktélzongora ábrázolásáért". (Csak imádni vagy gyűlölni lehet címmel írtunk a filmről.) A Fogságban főleg Györgyit fogta meg: "Nem életem filmje, de egy tökéletes film minden szempontból. Végig iszonyú izgalmas, érdekes, feszült, a színészek jók. Mindenki Hugh Jackmant emeli ki, pedig Jake Gyllenhaalba, aki engem eddig totál hidegen hagyott, szinte beleszerettem. Külön jó pont, hogy egy csepp nyál nélkül dolgozza fel a gyerekrablásos témát". (Nem csak ő örült annak, hogy Hugh Jackmennek végre leszálltak a tökei, áradozó cikkünk a filmről itt olvasható.) A kritikusunk szerint érdekes, de leegyszerűsítő Lincoln is szerzett egy-két rajongót. Pár romantikus lélekre pedig az év egyik legjobb szerelmesfilmje, a Mielőtt éjfélt üt az óra is nagy hatással volt.

Fogságban magyar feliratos előzetes

Ezek még jobbak voltak, de az élmezőnyhöz nem eléggé

Öt film elég szépen teljesített, többeket meggyőzött, de annyira nem, hogy bekerüljön a hat legjobb közé. Az Index kedvenc animációs filmje egyértelműen a Szörny Egyetem lett, már csak azért is, mert ez volt ez egyetlen animációs film, ami szavazatokat kapott. "A kedvenc Pixar-filmem folytatása és nem kúrták el, imádtam!" - lelkesedett Judit a Disney és a Pixar kedvenc rémségeinek diákéveiért. Barnának viszont a Spring Breakers tavaszi szünidős csajai tetszettek. "Amikor a coolság találkozik a trúsággal. A legszabadabb film az egész évben, fiatalsággal, maffiózó szállal, óriási szabadságérzettel és tanmesével. Ultimate stílusban, az egyik leghitelesebb "másik Amerikát" bemutató rendezőtől".

Spring Breakers - Csajok szabadon (2013) magyar felirattal

Ugyanennyi rajongót szerzett egy teljesen más értékeket felvonultató akció, Michael Bay Pain and Gain - Izomagyak-ja. "Bay most is ragaszkodott azokhoz a motívumokhoz, amikkel a sírás szélére szokta kergetni a kritikusokat. A szereplőket előszeretettel fényképezi alulról, így Dwayne Johnson minden jelenetben akkora, mint a Margit-híd, ötpercenként legalább egyszer belassítja a képet, és a kamera jelentőségteljesen elidőzik egy lehulló vércseppen" - írtuk alapvetően pozitív kritikánkban. Bay azt hozta, amit vártak tőle, már akik várnak tőle valamit.

Pain and Gain (2013) előzetes

2018-ban egy amerikai űrhajó leszáll a Holdon és egy náci várost talál a sötét oldalon, ahol Udo Kier a Führer. Ez az Iron Sky sztorija, ami az angolszász sajtó kegyetlen ítélete ellenére igenis jó film. "Az Iron Sky legalább olyan jó B-film a maga kategóriájában, mint a körbeünnepelt Kígyók a fedélzeten. Csak több benne a társadalomkritika, és nem szolgálja ki annyira az okkult nácikra, meg az őket verő ponyvahősökre gerjedőket, ahogy azt a trailerek alapján vártuk" - írja a B-filmek nagy barátja, Gyula. Dani szerint különdíj járna ennek a filmnek az év legjobb közösségileg finanszírozott filmje kategóriában. Csaba azért szerette, mert ez a film pont azt nyújtotta, amit ígért: nácikat a Holdon.

Tűzgyűrű - 2. szinkronos előzetes

A nyár egyik nagy dobása a Tűzgyűrű volt, amiről az Indexnek rögtön két véleménye is volt. Sixx 8 pontot adott a tízből, Stöki szerint hármat is alig ért. "Nekem csak a Tűzgyűrű tetszett idén, írhatod mindhárom helyre. Facepalmba hajló humor elképesztő profi 3D-vel vegyítve, végig izgultam és nevettem, mi kell még" - Hajni Sixx véleményét osztotta, Ricsi még a főnökével is szembeszállt a Tűzgyűrű védelmében. "A Tűzgyűrűt sajnos szinte mindenki félreértette, pedig első osztályú szemét".

És akkor a legjobbak végre

6. Napos oldal

"Aki megálmodta ezt a szereposztást, nem szarral gurított. Pedig guríthatott volna szarral is. Jennifer Lawrence és Bradley Cooper papíron egyáltalán nem illik össze. Bradley Cooper úgy általában nem illik a filmbe. Ilyen jóképű ember még soha nem járt elmegyógyintézetben, legalábbis a filmvásznon biztosan nem" - elemezgette a Napos oldal sikerét exgyakornokunk, coollistás Peti. "Sokan utálták, de én életszerűnek tartottam a sztorit, és imádtam Robert de Niro kisszerű, melegítős, babonás figuráját" - Bálint szerint egy ilyen szép ember az elmegyógyon igenis életszerű. "Kurva jók voltak a párbeszédek, a színészcsaj és de Niro; csak a vége nem tetszett" - János meg valószínűleg az utolsó, aki nem jegyezte meg Jennifer Lawrence nevét a filmért kapott Oscarja után.

Napos oldal (2013) magyar feliratos

5. Adéle élete

A leszbikus szerelmesfilmet nem csak Cannesban imádták. "Tök egyszerű love sztori, csak a szokásosnál sokkal emberközelibben, személyesebben elmesélve. Ezt nagyon kevesen tudják megcsinálni, magával is ragad. Külön pont a szexjelenetekért persze, nemcsak a leszbiség miatt, hanem mert pont annyira explicitek, amennyire még a személyességhez, valódisághoz kell", "ahogy Adél eszik, sír, mosolyog, mind olyan személyes" - többeknek ezért jött be nagyon Adéle sztorija és persze amiatt, mert "az első szerelem semmi máshoz nem hasonlítható". Ugyan a film készítői már gyűlölik egymást, de, mint az eredmény mutatja, megérte. 

Blue is the warmest color

4. Vasember 3

A Vasember 3 lett az Index magyarázat nélküli kedvence. Vagyis, akik szerették, nem írtak különösebb áradozó magyarázatot mellé, maximum annyit, mint Levente: ez volt idén a legjobb szuperhősös kör. Pedig ugye volt egy pár. "Scarlett Johanssont ugyan kispórolták a harmadik részből, de kapunk helyette egy paródiába hajlóan zseniális főgonoszt, sok hülye akciófilmes viccet és még egy gyereket is, aki meglepő módon egyáltalán nem idegesítő" - írtuk, amikor mégis hosszabban kellett írni róla. 1,2 milliárd dollárt hozott, ezzel egyértelműen ez lett 2013 (anyagilag) legsikeresebb filmje, és minden idők ötödik legnagyobb kaszája.

Vasember 3

3. Zero Dark Thirty - A bin-Láden hajsza

Az amerikai filmakadémia képes volt egyetlen Oscarral, a legjobb hangvágásért járó díjjal kiszúrni a Zero Dark Thirty készítőinek szemét. Pedig ez a film sokkal többet érdemelt volna, az indexesektől meg is kapta a bronzérmet. De mivel jó pár politikus, többek között John McCain egykori republikánus elnökjelölt akadt ki azon, hogy a film azt állítja, az amerikai hatóságok kínzással kicsikart információk alapján akadtak rá az Al-kaida vezetőjére, A bin-Láden hajszának nem maradt túl sok esélye nyerni a komoly kategóriákban. Pedig még a hullát játszó színész is nyolc hétig készült a szerepére

A bin Láden hajsza (2013) előzetes

2. Gravitáció

A Gravitáció máris az év nagy nyertese, biztos ezer kategóriában jelölik majd Oscar-díjra. Nálunk második lett, a legtöbben nyilván a látvány miatt szerették. "A film első öt perce után már orgazmusközeli állapotban voltam, és úgy is maradtam a legvégéig" - mondjuk idáig csak Stöki jutott el. Kati szerint a film végig jól tartja a feszültséget, és "még az öncélú seggmutogatás is elmegy", Judit pedig azt írta, hogy a Gravitáció éppen attól jó, hogy nem csak látványban erős: "Sandra Bullock felülmúlta önmagát ebben a szerepben". 

Gravitáció - EXTRAHOSSZÚ angol nyelvű előzetes

1. A vadászat és a Django elszabadul

Az első helyen holtversenyben a legújabb Tarantino és a hibázni nem nagyon tudó dánok idei nagy dobása, A vadászat végzett. Utóbbi sokak szerint az év egyetlen jó filmje volt, "minden ízében nagyszerű". Pedig a pedofíliával vádolt óvóbácsi története nem tartozik a könnyű vagy kellemes néznivalók közé: "az elején a bőröd alá mászik egy rossz érzés, és kábé egy hónap alatt múlik el. Nagyon kiborító, nagyon jó film" (Gábor), "legszívesebben felállnál a székből, és behúznál egyet az óvodavezetőnek, a boltosnak és a többieknek is" (Bálint). Barna szerint nemcsak a főszereplő, Mads Mikkelsen és a dán filmek alapból erős stílusa miatt volt jó, hanem mert egy aktuális kérdést nagyon okosan boncolgatott. "Alap, hogy a dán filmek jók, de ez még azon belül is szuper. Különlegessége, hogy nincs benne kis humor sem, zsigerileg felbaszó az egész, azóta kicsit jobban együtt érzek a pedofil bűnök vádlottjaival" - összegezte Földes kolléga.

A vadászat (2013) előzetes

A másik győztes Tarantino rabszolgasztorija, a Django elszabadul volt. Az Index sok fanyalgóval ellentétben nem gondolja, hogy a mester kiégett volna, vagy, hogy a Django túl hosszú, önismétlő és vontatott lenne. Ellenkezőleg: "Tarantino tudja, hogy kell szórakoztatni", "kurva jó déli államok atmoszféra, és nagyon jó érzés a főszereplővel együtt kéjes bosszút állni a sok gyökéren". Úgy tűnik, hogy sem a rendezőt, sem immár kétszeres Oscar-díjas kedvencét, Christoph Waltzot nem unjuk. "Most már egyértelmű, hogy Waltz Tarantino legnagyobb felfedezettje", a film "főleg Christoph Waltz miatt, a zene miatt és a DiCaprio-farmos vacsorajelenet feszültsége miatt volt jó". 

Django elszabadul

És ha valakinek nem lenne elég a filmes toplistákból, Tarantino már rég közzétette az idei kedvenceit. Itt megnézhetik, mik voltak azok, vannak átfedések az indexes listával. Na jó, nem túl sok.