Kommunista propaganda lesz az Állatfamból?

2013.12.31. 09:24
animal farm

Andy Serkis nevét eddig leginkább az olyan filmekből ismerhettük, mint A Gyűrűk Ura vagy A majmok bolygója legutóbbi inkarnációja, igaz, ezekből is csak akkor, ha a stáblistán felfedeztük, hiszen ő volt Gollam és a majmos film főszereplő csimpánzának megformálója. Azaz a testén egy speciális, érzékelőkkel beborított ruhával szerepelt, hogy a mozgását és arcjátékát ezután bedigitalizálhassák a filmbe.

Lehet, jobb lett volna, ha így marad, és nem akar rendezni.

Serkis ugyanis bejelentette, hogy feldolgozza az Állatfarmot, George Orwell disztópiáját egy olyan társadalomról amiben a szocialista forradalom után mindenki szívóágra kerül, csak azok nem, akik így jutnak hatalomra. A disznók, ugye, egyenlőbbek. Serkis verziójában a film központi témája nem a kommunizmus, hanem a kapitalizmus lesz, így kvázi kommunista propagandafilm lesz belőle, aminél távolabb semmi nem állhatna Orwell eredeti szándékától.

Serkis szerint ha Orwell ma írná meg az 1984-et és az Állatfarmot, akkor nem a kommunistákat és a sztálinizmust bírálná benne, hanem a globalizációt és a kapzsi nagyvállalatokat. “Családi film lesz” - nyilatkozta a színész-rendező. Vagy valami frankó kis balos agitprop film.