Már a Sony is lecsapott A nagy füzetre

2014.01.03. 13:11

A Sony független filmek forgalmazására szakosodott fiókcége, a Sony Picture Classics vásárolta meg és mutatja be Észak-Amerikában Szász János Kristályglóbusz-díjas háborús drámáját, A nagy füzetet. A film néhány hete a legjobb idegen nyelvű alkotás Oscar-díjáért versengő művek kilencre szűkített listájába is bekerült, novemberben pedig teltházas előadáson, tapsoló közönség előtt vetítették le az Amerikai Filmintézet washingtoni mozijában.

A nagy füzet (16) előzetes

A film főszereplője egy ikerpár (Gyémánt László és Gyémánt András), akiknek a boldog élete egycsapásra véget ér a háború kitörésekor: szüleik úgy döntenek, nagyobb biztonságban lesznek a soha nem látott nagymamánál (Molnár Piroska) a kis faluban, mint a nagyvárosban. Hamar kiderül, hogy édesanyjuk nem véletlenül nem nézett húsz évig a mama felé: finoman szólva sem kedves, az, hogy szukafattyaknak hívja és üti-veri a fiúkat, még a legenyhébb jellemzője (forgatási riportunkat itt olvashatják, kritikánkat pedig itt).

A Sony Picture Classics eddig többek között Woody Allen, Jim Jarmusch, Mike Leigh, Richard Linklater, Pedro Almodovar és Michael Haneke filmjeit forgalmazta sikeresen az észak-amerikai piacon, eddigi legnagyobb dobásuk a 151 millió dollárt kaszáló Éjfélkor Párizsban volt.