A Gravitáció tarolhat a BAFTÁ-n

2014.01.08. 17:08

A Gravitáció kapta a legtöbb, 11 jelölést a Brit Film- és Televízióművészeti Akadémia (BAFTA) díjaira szerdán, köztük a legjobb film és a legjobb brit film, a legjobb rendező és a legjobb női főszereplő díjára is. A díjakat február 16-án ünnepélyes gálán osztják ki.

Alfonso Cuarón Steve McQueennel (12 év rabszolgaság), Paul Greengrasszal (Phillips kapitány), David O. Russellel (Amerikai botrány) és Martin Scorsesével (A Wall Street farkasa) kell megküzdenie a legjobb rendező díjáért.

A legjobb film mezőnybe a 12 év rabszolgaság, az Amerikai botrány, a Phillips kapitány, a Gravitáció és a Philomena - Határtalan szeretet jutott be. A legkiválóbb brit alkotások kategóriában a Gravitáció, a Mandela, a Philomena - Határtalan szeretet, a Hajsza a győzelemért, a Banks úr megmentése és a The Selfish Giant című film címe szerepel.

GRAVITÁCIÓ

A 12 év rabszolgaság 10 kategóriában lett jelölt, a legjobb rendezés mellett többek között Chiwetel Ejiofor kaphat díjat a filmben nyújtott alakításáért. Az akadémia hétfőn már nyilvánosságra hozta a fiatal színészek számára alapított Rising Star díjának jelöltjeit, akik között a 12 év rabszolgaságban feltűnt Lupita Nyong'o is szerepel.

David O. Russell filmje, az Amerikai botrány szintén tíz kategóriában esélyes a legrangosabb brit filmdíjra, Amy Adamst és Christian Bale-t is jelölték. Kilenc díjat gyűjthet a Phillips kapitány, ezt Steven Soderbergh Túl a csillogáson című alkotása és a Banks úr megmentése című Walt Disney-történet követi öt jelöléssel.

A főszerepet alakító színészek közül Christian Bale (Amerikai botrány), Bruce Dern (Nebraska), Leonardo DiCaprio (A Wall Street farkasa), Chiwetel Ejiofor (12 év rabszolgaság) és Tom Hanks (Phillips kapitány) kaphat díjat. A színésznőknél pedig a Philomena - Határtalan szeretet című drámában nyújtott alakításáért Judi Dench megkapta 15. színészi jelölését, ezzel BAFTA-rekordot állított fel. Mellette Amy Adams (Amerikai botrány), Cate Blanchett (Blue Jasmine), Sandra Bullock (Gravitáció) és Emma Thompson (Banks úr megmentése) van versenyben.

A legjobb idegen nyelvű filmek közé Az ölés aktusa, az Adéle élete 1-2. fejezet, A nagy szépség, a Merto Manila és a Wadjda került be.