Mostantól minden Star Wars-sztori számít

2014.01.08. 13:47

Ugyan a Csillagok háborúja-franchise harminc éve a filmek mellett számos más területen is jelen van (könyv, videojáték, képregény, rajzfilm stb.), a különböző történeteknek túl nagy jelentősége nincs a filmes univerzumhoz viszonyítva. Egyszerűbben mondva, ami a filmekben történt, az a hivatalos történetszál, a többi nem számít bele a kánonba. Ennek azonban a hetedik film közeledtével vége lesz pláne, hogy a 2015-től ismét a Marvel gyártja az űreposz képregényeit. A Lucasfilm történetvezetéssel foglalkozó csoportjában dolgozó Leland Chee Twitteren írt arról, hogy ez a csapat maximális ellenőrzési jogot kapott minden Csillagok háborújával kapcsolatos történetre, legyen szó képregényről vagy videojátékról, ők pedig hierarchia helyett egy nagy közös kánont akarnak létrehozni. Hasonlóra egyébként több példa is akad a közelmúltból.

A Walking Dead például rögtön több szálon is pörög. A tévésorozat mellett webizódokat is gyárt, amik mind ugyanabban a világban játszódnak, miközben az eredeti képregényhez ezer szállal kötődik a nemrég a második évadába lépő point-and-click kalandjáték is, azonban a tévésorozat és a képregény külön-külön univerzumnak számít. A Marvel és a DC lassan mesterszintre fejlesztik ezt a módszert, az Arrow tévésorozatban láthattuk Barry Allen, vagyis Flash eredettörténetének legfontosabb pillanatát, és a két széria a jövőben több helyen is érintkezni fog egymással. Persze a Marvel ebben előrébb tart, elég csak a gigászi méreteket öltő filmes univerzumát említeni, amihez szorosan kapcsolódik az Agents of S.H.I.E.L.D. tévésorozat, és minden bizonnyal azok a további szériák is, amiket majd a Netflix gyárt le.

Azonban a legkomplexebb multiplatformos kánonrendszer nem egy tévés, hanem egy videojáték-franchise-hoz köthető.  A Mass Effectről van szó, amit a modern játékipar legjei között szoktak emlegetni. A háromrészes sci-fi akció-szerepjáték a pixeleken túl mindenhol jelen van, egyedül a legnagyobb piacnak számító mozibizniszben nem. Még nem. A 2007-es első játék óta a készítők elképesztő odafigyeléssel elérték, hogy - egy kivételével - minden Mass Effecthez köthető történet ugyanabban az univerzumban játszodjon. A negyedik Mass Effect-könyvet, ami annyira rossz és összecsapott lett, hogy a rajongók ellenérzései miatt a stúdió hivatalosan is nem-kánonnak minősítette William C. Dietz, egyébként tényleg pocsék regényét. Nem hiába tartják a Mass Effectet a Csillagok háború méltó riválisának, hiszen alig 5-6 év alatt összetett világot raktak össze az írók, hogy már csak a film lenne hátra, amit 2008 óta ígérgetnek.  Sokáig úgy volt, hogy a Warner forgalmazza majd, így létrejöhetett volna a Marvel-Disney kontra Warner blockbuster-rivalizálás. Azonban augusztusban a Warner kiszállt a buliból, a film így a beígért 2018-2019-es dátumra sem készül el.