Ma kezdődik a Lars von Trier-fesztivál a Toldiban

2014.01.09. 08:40

Lars von Trier alkotásait bemutató fesztivál kezdődik ma a Toldi moziban, a háromnapos mustrán premier előtt levetítik a dán rendező A nimfomániás című filmjének első részét is.

A fesztivál az Antikrisztus című alkotással kezdődik, amelyért Charlotte Gainsbourg 2009-ben a legjobb női alakítás díját kapta a cannes-i filmfesztiválon. Az Európai Filmdíjjal jutalmazott Melankólia Kirsten Dunsttal a főszerepben ugyancsak a nyitó napon szerepel. A magyar mozikban január 16-án debütáló A nimfomániás első részét először pénteken tekinthetik meg a magyar nézők a Toldi moziban.

A rendező kilencvenes évek közepén készült A Birodalom című, kultikussá vált tévés produkcióját szombaton filmmaraton keretében vetítik le. A tízórás előadás során szünetekkel és frissítőkkel próbálják tartani a lelket a mozizókban. A fesztivált a The Humiliated című dokumentumfilm zárja, betekintést nyújtva a világhírű dán filmes alkotási módszereibe.

A vetítéssorozatot a dán nagykövetség szervezte a Vertigo Média és a Skandináv Ház támogatásával. A rendezvény részletes programja a Toldi mozi honlapján található. A fesztiválra nagyon nagy az érdeklődés, a mozi honlapja szerint vasárnap pótvetítéseket tartanak – A nimfomániás pótvetítése 20.45-kor a Melankóliájé pedig 12.30-kor lesz.