Ártatlannak vallotta magát a milliárdos csalással vádolt producer

2014.01.09. 17:04

Megkezdődött a milliárdos csalással vádolt filmproducer, P. K. Gábor és társainak pere csütörtökön a Fővárosi Törvényszéken. A producer minden vádpontban ártatlannak vallotta magát a per első tárgyalásán, írja az MTI.

A Fővárosi Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indított eljárást K. Gábor és hat társa ellen. A vád szerint a gyártási költségeket többszörösen meghaladó értékű fiktív számlák felhasználásával jogosulatlanul igényeltek vissza általános forgalmi adót (áfa), illetve jogosulatlanul csökkentették cégeik áfafizetési kötelezettségét.

A főügyészség szerint K. Gábor 2008 és 2010 között több mint kétmilliárd, míg I. Gábor több mint másfél milliárd forint összegű vagyoni hátrányt okozott a központi költségvetésnek. Ez különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó folytatólagosan elkövetett költségvetési csalás bűntettének minősül, amelynek büntetési tétele öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés.

P. K. Gábor vallomásában hangsúlyozta: semmilyen bűncselekményt nem követett el, nem érzi magát bűnösnek.  Úgy vélte: a vádpontok áttekinthetetlenek és megalapozatlanok, bizonyításukra az ügyészség semmilyen konkrét bizonyítékot nem tud felvonultatni. Rámutatott, hogy a vádiratból csak a szerződések és számlák ténye derül ki, fiktív voltukat semmilyen módon nem tudják igazolni. Cáfolta, hogy bármilyen tudatos, adócsalásra irányuló együttműködés állt volna fenn a vádlottak között.
 

P. K. Gábor hosszasan bírálta Böhm András médiaszakértőnek a vádhoz felhasznált jelentését, és azt kérte, hogy  a bíróság hagyja figyelmen kívül a szakvéleményt, és fogadja el a filmszakmában leginkább kompetens egykori Nemzeti Filmiroda tárgyidőszakban született költségigazolásait és más ellenőrzési dokumentumait, melyek semmilyen visszaélést nem találtak az animációs filmek kapcsán. 
 

Az igazságügyi könyvszakértői jelentésről úgy vélte, hogy semmilyen konkrétumot nem tartalmaz, mely igazolná a kérdéses számlák fiktív voltát. Jelezte, hogy megbízott egy másik könyvszakértőt, akinek a jelentését csatolni fogja a peranyaghoz. A vádirat önellentmondásának nevezte, hogy miközben fiktív filmgyártásról ír, elismeri, hogy számos film elkészült, illetve magas készültségi fokon áll.

P. K. Gábor szülei Koltai Róbert és Pogány Judit színművészek, korábban őket is kihallgatták korábban az ügyben. Az ügyhátteréről részletesebben ebben a cikkünkben olvashatnak.