Több mint tíz magyar film forog az idén

2014.01.09. 10:46

Eddig hat film kapott gyártási támogatást a Magyar Nemzeti Filmalaptól, ezek forgatása biztosan elkezdődik az idén, további 10 alkotás gyártás-előkészítési fázisban van, ezek - sikeres pályázat esetén - szintén leforoghatnak 2014-ben - tájékoztatta az MTI-t a filmes szervezet.

Idén fejeződik be

Fekete Ibolya Anyám és más futóbolondok a családból

című nagyjátékfilmjének két éve kezdődött, többszakaszos forgatása. A 480 millió forint összköltségvetésű mozi magyar, német és bolgár koprodukcióban készül a  Magyar Nemzeti Filmalap 190 millió forintos támogatása mellett. A történetről röviden: egy négygenerációs családregény, amely az 1900-as évek legelejétől a 2000-es évek elejéig követi a főszereplők és a térség történetét. A főbb szerepeket Ónodi Eszter, Gáspár Tibor, Básti Juli és a lengyel Danuta Szaflarska alakítja.  

205 millió forint gyártási támogatást kapott a Türelem és a The Counterpart című rövidfilmekkel sikereket elért

Nemes Jeles László Saul fia

címmel készülő első játékfilmje, amely a II. világháború végén egy koncentrációs tábor végnapjaiban játszódik. Főhőse egy zsidó férfi, aki halott fiát próbálja mindenáron végtisztességhez juttatni. 

Idén nyáron foroghat - 490 millió forintos gyártási támogatásból -

Goda Krisztina Veszettek

című (korábban Kakukkfiók címen futó) filmje, amely két fiúról szól, akik egy karizmatikus vezető hatására csatlakoznak egy szervezethez, hogy így küzdjenek a bűnözés ellen. A két fiút valószínűleg Klem Viktor és ifj. Vidnyánszky Attila alakítaná. 

Gárdos Péter a filmalap 300 millió forintos támogatásával, izraeli és svéd partnerekkel februárban kezdi meg

Hajnali láz

című filmjének forgatását. A tervezett produkció a rendező szüleinek történetéről szól, akiknek levelezése adta a forgatókönyv alapját. Gárdos Péter korábban elmondta: szülei - akik túlélték a koncentrációs tábort - Svédországba kerültek rehabilitációs kezelésre. Édesapja beszerezte több tucat Svédországban ápolt magyar lány nevét, címét, és ismerkedő levelet írt nekik. Így találkozott a rendező édesanyjával, akivel végül Stockholmban össze is házasodtak.

Nyáron készülhet

Kern András filmje, a Gondolj rám

a Filmalap 200 millió forintos gyártási támogatásával. A tragikomédia forgatókönyvét a színész-rendező és Vámos Miklós írta, a női főszereplő Eszenyi Enikő, a film zeneszerzője Presser Gábor, operatőre Ragályi Elemér lesz. A mai pesti történet főszereplője egy sebészorvos, aki miután megtudja, hogy halálos beteg, úgy dönt: szeretteit megkíméli attól, hogy halála után sirassák, és hátralévő idejét annak szenteli, hogy mindenkivel megutáltassa magát. 

A legnagyobb gyártási támogatást, 900 millió forintot Pálfi György filmje, a Toldi kapta,

amelynek több évszakos forgatása még az idén elkezdődik, bár pontos időpontot a Filmalap nem közölt. A kosztümös produkció az öreg Toldiról szól majd, aki szembesül a saját magáról szóló történetekkel, majd a film megmutatja, hogy mindez hogyan is történt a valóságban. Az operatőr Pohárnok Gergely lesz, a gyártó a Katapult Film.

Még az idén elkezdheti a forgatási munkálatokat Kenyeres Bálint, aki

Tegnap

címmel európai koprodukcióban készítheti első egész estés játékfilmjét a Mirage Film gyártásában, Gyártás-előkészítő szakaszban van továbbá 

Till Attila Tiszta szívvel 

című, kerekesszékes gengszterekről szóló filmje, valamint

Herendi Gábor Kincsem

című filmterve is. Ez utóbbi nem azonos azzal a bejelentett szuperprodukcióval, amelyet szintén Kincsemről készítenének angol-orosz-német-amerikai-osztrák koprodukcióban mintegy 30-60 millió dollárból (6,5-13 milliárd forintból).

Testről és lélekről címmel készül forgatni Enyedi Ildikó, szintén előkészítés alatt áll Dési András György író-rendező és Móray Gábor Titkos pizsama című első mozifilmjének terve. Sikeres pályázat esetén elindulhat a forgatás Edelényi János A nem ismert tartomány és Bogdán Árpád Halottlátó című filmtervéből is, éppúgy mint Fliegauf Bence Hímpor című forgatókönyvéből. Ez utóbbi egy dokumentarista eszközökkel megjelenített apa-fiú történet lesz magyar-francia-német koprodukcióban. Előkészítési szakaszba érkezett Gigor Attila filmterve is, aki Az ember, akit nem lőttek le címmel egy ikerpár történetét viszi majd vászonra.

2014 a magyar film éve lesz, míg tavaly mindössze 3 magyar film került a mozikba, jövőre minden hónapban nézhetünk hazait a mozikban. A 2014-ben bemutatásra kerülő filmekről itt olvashat.