Felvásárolják a Cinema Cityt

2014.01.11. 15:35

Felvásárolja a magyarországi Cinema City mozik anyacégét az angol Cineworld. Pénteken jelentették be, hogy a holland cégnek 828 millió dollárt (nagyjából 181 milliárd forintot) fizetnek. Ennek egy részét részvényekben adják oda, úgy, hogy az egyesülés után a Cineworld részvényeinek 24,9 százaléka a Cinema Citynél lesz.

Az új cégvezetésben a Cineworldtől és a Cinema Citytől is lesznek emberek. Az igazgatótanácsot a jelenlegi elnök, Anthony Bloom vezeti, viszont a vezérigazgató a Cinema Citytől jön. 

A Cinema City anyacégének Magyarországon és Hollandián kívül Lengyelországban, Csehországban, Bulgáriában, Romániában, Szlovákiában és Izraelben van mozihálózata. A Variety szerint ezek mind olyan országok, ahol aránylag kevés a mozi és alacsonyak a jegyárak, viszont jól lehet növekedni. Az egyesülés után Európa második legnagyobb mozihálózata jön létre, 201 színházzal és 1852 vászonnal.

A Cinema City és a Cineworld is nyereséges. 2012-ben a Cinema City hálózat 7 milliárd forintnak megfelelő összeget termelt, a Cineworld pedig 9 milliárd forintnyi fontot.

A Cinema City 2011-ben vásárolta fel a legfontosabb közép-európai konkurensét, a Palace Cinemast.