no

Hollywoodban nem hallgatnak az internetre

2014.01.13. 17:23

Vajon mit jelent Matthew McConaughey Aranyglóbusza az Oscar-jelöléseket tekintve? Leonardi DiCaprio elnyerheti végre a legfontosabbnak tartott filmes díjat is, most hogy már másodjára kapott Aranyglóbuszt? Mit szólt apja életműdíjához Mia Farrow és Woody Allen fia? Kit kapott fel az internet már a műsor alatt, és csinált belőle mémet lelkesen? Megannyi kérdés, hátha tudunk válaszolni.

A 71. gála a papírforma győzelmek mellett hozott pár kisebb és néhány vaskosabb meglepetést is. Némiképp váratlan volt, hogy Emma Thompson csak úgy elhajította a cipőjét, martinis pohárral a kezében adott át díjat, és arra sem gondoltunk volna, hogy Cate Blanchett ennyire vicces tud lenni egy rövid beszéd alatt, viszont komoly fejtörést okozott Jaquline Bisset beszédének dekódolása, amibe mellesleg több amerikai szaklapnak is beletört a közmondásos bicskája. A “részeg Oscarnak” is hívott Aranyglóbusz történetében voltak már részeg díjátadók és díjazottak is, szóval annyira azért nem lepődtünk meg Bisset összefüggéstelen szavain.

Az este legnagyobb meglepetését nem a Beverly Hiltonban, hanem a Twitteren okozta egy fiatalember, pontosabban Ronan Farrow, aki Woody Allen életműdíja után ezt twittelte ki:

azaz:

Lemaradtam Woody Allen köszöntéséről - az Annie Hall előtt, vagy után említették meg hogy egy nő hivatalosan is bejelentette, hogy hétéves korában molesztálta?

Ronan Farrow Mia Farrow és Woody Allen fia (bár az anyja nemrég arra célozgatott, hogy Frank Sinatrától van) és a twittben Dylan nevű mostohatestvérére utal, aki azzal vádolta nevelőapját, hogy molesztálta. Szép kis történet.

A díjaknál maradva, az Amerikai botrány három szobrán senki nem csodálkozott, a filmnek jó volt a sajtója, és játszott benne Jennifer Lawrence, aki tavaly óta megállíthatatlan, és vagy 40 díjat nyert zsinórban, köztük az Oscart, az Aranyglóbuszt, az Independent Spirit Awardsot, MTV Movie Awardsot és a színészek céhének díját. Idei díjának átvétele után az internet menten felkapta új, kissé fura fehér ruháját, és megszületett a Lawrencing, azaz a “Jennifer Lawernce Aranyglóbusz-gálán viselt fehér ruhájában való szelfi készítése.” Mutatunk párat, tessék kattintani:

Az viszont elgondolkodtató lehet az Oscar-díjak odaítélését illetően, hogy a 12 év rabszolgaság hét jelöléséből mindössze egy díjat vihetett haza - igaz, azt a legjobb drámai filmért kapta. Esélyes volt a rendező Steve McQueen, a férfi fő- és mellékszereplő és a női mellékszereplő kategóriában is, de az újságírók inkább a Mielőtt meghaltam két színészét, Jared Letót és Matthew McConaugheyt díjazták - utóbbinak nagyon kijárt már a nevezés és a díj is. Idén fog ő még díjat nyerni a szerepért sőt, az HBO-n most látható A törvény nevében című sorozatért Emmy-díjat is, erre most mernénk nagyobb összegben fogadni.

A 12 év rabszolgaság mellett nagy vesztesnek tekinthető a Gravitáció (egy díj) és a Philips kapitány (egy díj sem), no meg persze a Hajsza a győzelemért című Forma-1-es film, de ennek a jelölését senki, még színészek sem vehették komolyan. Mivel az Oscar-díjakat odaítélő Amerikai Filmakadémia tagsága és a hollywoodi külföldi újságírók egyesülete között nincs átfedés, így simán elképzelhető, hogy a március elején kiosztásra kerülő filmes díjak közül a 12 év rabszolgaság mindent elvisz majd, (a jelölésekt múlt hét szerdán lezárták, a bejelentésre csütörtökön kerül sor), és az elmúlt évek statisztikáit figyelembe véve az az általános trend, hogy minél több Aranyglóbusz-jelölést kap egy film, annál nagyobb az esélye legalább egy Oscar-díjra.

enhanced-buzz-19605-1389585034-5

A Daily Dot azt nézte meg még a gála előtt, hogy az egyes kategóriákban kiket tartanak esélyesnek az interneten, pontosabban a Twitter és Google+ trendek alapján. Ebből az derül ki, hogy kilenc vizsgált kategóriából a népakarat csak háromban érvényesült, Amy Adams, Leonardo DiCaprio (a Wall Street farkasának kibaszott rövid verziója itt megnézhető) és a Breaking Bad díjainál, de hiába akarta az internet Sandra Bullock, Tom Hanks, Steve McQueen, az Agymenők, a Gravitáció és a Wall Street farkasa győzelmét, ha az újságírók Cate Blanchettet, Matthew McConaugheyt, Alonso Cuarónt, a Brookly Nine-Nine-t a 12 év rabszolgaságot vagy az Amerikai botrányt szerették jobban.