Nem elég 900 millió a Toldira

2014.01.15. 10:31

Tavaly tavasszal a legnagyobb gyártási támogatást, 900 millió forintot kapott a Filmalaptól Pálfi György (Hukkle, Taxidermia, Final Cut) Toldi című filmje, de egyelőre bizonytalan, hogy mikor indulhat el a forgatás. Pohárnok Gergely, a film operatőre a Népszabadságnak úgy nyilatkozott, hogy tavasszal gőzerővel kezdődött meg a film előkészítése, de pontosan még nem tudják, hogy elindul-e forgatás, és ha igen, mikor. Mint mondta, "ehhez össze kell állnia a teljes költségvetésnek". "Tudom, hogy a 900 millió forint elképesztően nagy összeg, de a teljes büdzsé még ennél is sokkal nagyobb. Kosztümös film lesz, ennélfogva nagyon látványalapú, még a Taxidermián is túlmegy ebben a minőségben. Az a dilemma, ha a Gyuri ebből enged, megpróbál kompromisszumokat kötni, akkor el tud-e ugyanaz a film készülni" - mondta Pohárnok a lapnak. Az operatőr szerint egyelőre az biztos, hogy a Toldi előtt még "gyorsan leforgatunk egy másik filmet koreai megkeresés alapján".

Az operatőr szerint a Toldihoz már készültek összehasonlító tesztek, "a digitális kamerák olyan finom részletekben és tűélesen látnak, ami kosztümös filmnél probléma lehet. A díszleteket, a jelmezeket, az eszközök öregítését és a sebeket annyival részletesebben kell megcsinálni, hogy az arra áldozott pénz helyett inkább a nyersanyagra kellene fordíytani. Például A trónok harca rengetegszer gagyinak tűnik egy nagy vásznon. Ezt szeretném elkerülni. Vagy bevállaljuk, hogy az egész egy opera lesz, ahol a hitelesség egyáltalán nem fontos". 

Pálfi György tervei szerint a magyar irodalom egyik legnagyobb hősének kalandjai egy romantikus drámai történetben, szélesvásznon, nemzetközi szereplőgárdával és látványos vizuális trükkökkel kelnek majd életre. A film az öreg Toldiról szól majd, aki szembesül a saját magáról szóló történetekkel, majd a film megmutatja, hogy mindez hogyan is történt a valóságban. A film gyártója a Katapult Film lesz.