Mezőszemeréről Rotterdamba

2014.01.15. 12:14 Módosítva: 2014.01.15. 12:20

A Másik Magyarország - Töredékek egy falu hétköznapjaiból című dokumentumfilm nemzetközi bemutatójára a 43. Rotterdami Nemzetközi Filmfesztiválon kerül sor a My Own Private Europe programban. Nagy Dénes rendezése Bukta Imre képzőművészről szól: a magyar kortárs képzőművészet egyik vezető alakja több mint tíz éve költözött vissza szülőfalujába, a Heves megyei Mezőszemerére. A film Bukta szemszögén keresztül járja be a falut és annak környékét, hol tartunk, mink van, és mit tudunk ezzel kezdeni?

Az operatőr Dobos Tamás volt, a vágó Szalai Károly, a hangért Lukács Péter Benjámin felelt, a gyártó a Campfilm volt, a producerek László Sára és Gerő Marcell. A filmet mi is láttuk a Műcsarnokos bemutatón, ahol a vetítés után a stáb elismerte, hogy forgatások alatt nem titkoltan és valóban budapestiként csodálkozott rá az ottani sajátosságokra. A dél-hevesi régió kilátástalanságát, a vidék tragikus hanyatlását az azonos című Bukta-kiállítás alkotásaira reagálva örökítették meg, lényegesen kevesebb humorral, mint a művész munkái. Az Indafilm dokuszemléjén a film negyedik helyezést ért el. 

Another Hungary - trailer

Nagy Dénes 2009-ben rendezőszakon végzett Szász János osztályában a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE). Egy évet töltött a Berlini Filmakadémián (Dffb), ahol Krassimir Krumov és Valeska Grisebach vezetése alatt tanult. Számos rövidfilmet készített, fikciós és dokumentumfilmes műfajban egyaránt, melyek jelentős fesztiválok programjaiban szerepeltek. Lágy eső című 28 perces kisjátékfilmje Cannesban, a 45. Rendezők Kéthete (Directors’ Fortnight) válogatásban debütált a nemzetközi közönség előtt. Jelenleg  Falc címmel egészestés dokumentumfilmjén dolgozik, amely az HBO Europe közreműködésével készül.